CAE (Cambridge Advanced English)

CAE (Cambridge Advanced English)

CAE (Cambridge Advanced English) Hakkında Bilgiler

CAE sınavı tüm dünyada bulunan 20.000’den fazla eğitim kurumu, işletme ve hükümet departmanı tarafından İngilizce öğrenmede üst düzey başarının kanıtı olarak kabul edilmektedir. Cambridge Advanced English, uluslararası eğitim almak isteyen öğrencilere akademik hayatlarında ihtiyaç duyacakları İngilizce dil yeterliliğini kazandırmaktadır.

Cambridge Advanced English Sınavı, göçmenlik, üst düzey araştırma projeleri, lisansüstü dersleri incelemek, akademik seminerlere liderlik etmek ve uluslararası işletmede üst düzey yönetim ve yönetim kurulu düzeyinde etkin bir şekilde iletişim kurmak için kullanılmaktadır.

CAE Nedir?

CAE sınavı, Cambridge C1 Advanced olarak da bilinen ve açılımı Cambridge Advanced English olan Cambridge Assessment English tarafından düzenlenen İngilizce yeterlilik sınavıdır. Eski adıyla Cambridge Üniversitesi ESOL olarak bilinmektedır.

Sınav öğrencilerin ileri seviyedeki İngilizce hakimiyetinin yeterli olup olmadığını belirlemektedir. CAE sınavı, Avrupa Dil Portfolyosu’nda C1 seviye İngilizceye karşılık gelmektedir. CAE sınavında sorulan sorular gerçek dünya ile ilgili konuları temel almaktadır. Cambridge Advanced English sınavlarından yeterli puan alan öğrenciler, iş ve okul hayatında profesyonel düzeyde iletişim kurabildiklerini belirten bir sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Bu sertifika, İngiltere ve Avrupa’da bulunan çoğu üniversitenin giriş şartlarında kabul görmektedir.

Sınav Seviyesi Genel İngilizce Sınavları
A2 Key KET Sınavı
B1 Preliminary PET Sınavı
B2 First FCE Sınavı
C1 Advanced CAE Sınavı
C2 Proficiency CPE Sınavı
Sınav Seviyesi İş İngilizcesi Sınavları
B1 Preliminary BEC Sınavı
B2 Vantage BEC Sınavı
C1 Higher BEC Sınavı

CAE Sınavına Kimler Katılabilir?

C1 Advanced Sınavına, yurtdışında üniversite eğitimi almak ve uluslararası şirketlerde çalışmak isteyen herkes katılabilmektedir. Cambridge Advanced English sınavına, Cambridge English First (FCE) seviyesinden sonra girilmesi tavsiye edilmektedir.

Cambridge Advanced English (CAE), Avrupa’da birçok üniversite de giriş sınavı olarak kullanılmaktadır. CAE Sınavı İngilizce’ye odaklanan ve İngilizce becerilerini Avrupa Dilleri Ortak Çerçevesi (CEFR) C1 seviyesine yükseltmek isteyen öğrenciler tarafından kullanılmaktadır. C1 Advanced İngilizce yeterlilik sınavından nitelikli puan almak, öğrencilerin uluslararası şirketlerde çalışmak ve yurtdışında eğitim almak için yeterli İngilizce bilgisine sahip olduğunu göstermektedir.

CAE Sınavına Nasıl Başvurulur?

CAE sınavına girmek için yetkili bir sınav merkezine doğrudan kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Dünya çapında 130 ülkede 2.700’ün üzerinde yetkili sınav merkezi bulunmaktadır. Sınavların tamamı Cambridge English Language Assessment tarafından denetlenmektedir ve belirlenen yüksek standartları karşılamaktadır.

Bulunduğunuz bölgedeki yetkili sınav merkezinden sınava nasıl kayıt yaptıracağınız, sınav tarihleri ve hazırlık kursları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

  1. Yetkili Sınav Merkezleri

    Yetkili Sınav Merkezleri

    • Adres Eğitim Merkezi
    • Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu
    • Artı Dil Okulları
    • Bilkent Üniversitesi
    • British Council
    • British Side Educational Services
    • British Side İngilizce Dil Okulu
    • Dünya Eğitim Sınav Merkezi
    • Evrim Diller Okulu
    • İzmir Ekonomi Üniversitesi
    • Uluslararası Eğitim Enstitüsü

CAE Sınav Tarihleri

CAE Sınavı içerisindeki Okuma, Yazma ve Dinleme sınavları aynı gün içerisinde yapılmaktadır. Ancak Konuşma sınavını her yetkili sınav merkezi kendi belirlediği tarihlerde yapmaktadır. C1 Advanced sınavını her yetkili sınav merkezi vermemektedir ve tarihler arasında farklılıklar bulunabilir. C1 Advanced Sınavına kayıt yaptırırken, sınav merkezinizden bilgisayar tabanlı sınavları seçebilirsiniz. Ancak her sınav merkezi, bilgisayar tabanlı sınav sunmuyor olabilir veya kağıt tabanlı sınavlarla bilgisayar tabanlı sınavlar arasında ücret ve sınav tarihlerinde farklılıklar olabilir.

CAE C1 Advanced (Paper-based) 2024 Sınav Tarihleri:

13 Ocak Cumartesi , 3 Şubat Cumartesi, 21 Şubat Çarşamba, 9 Mart Cumartesi, 16 Mart Cumartesi, 20 Nisan Cumartesi, 4 Mayıs Cumartesi
14 Mayıs Salı, 18 Mayıs Cumartesi, 1 Haziran Cumartesi, 5 Haziran Çarşamba, 15 Haziran Cumartesi, 6 Temmuz Cumartesi, 26 Temmuz Cuma
23 Ağustos Cuma, 7 Eylül Cumartesi, 19 Ekim Cumartesi, 9 Kasım Cumartesi, 16 Kasım Cumartesi, 27 Kasım Çarşamba, 7 Aralık Cumartesi, 14 Aralık Cumartesi

CAE C1 Advanced (Computer-based/Digital) 2024 Sınav Tarihleri:

20 Ocak Cumartesi, 23 Şubat Cuma, 24 Şubat Cumartesi, 8 Mart Cuma, 15 Mart Cuma, 23 Mart Cumartesi

CAE Sınav Ücreti

Sınav tarihlerinin belirlenmesinin, onaylanmasının ve sınav merkezi ilgilisinin yönlendirmesi ile gerekli formların doldurulmasının ardından ücretin ödenmesi ve banka dekontunun sınav merkezine iletilmesi sonrasında kayıt işlemleri sınav merkezi tarafından gerçekleştirilecektir. C1 Advanced Sınav ücretleri yetkili sınav merkezleri tarafından belirlenmektedir ve değişiklik gösterebilir.

Uzman danışmanlarımız ile görüşerek CAE sınav ücretleri için detaylı bilgi edinebilirsiniz. Dilerseniz bizleri Ankara, İzmir ve İstanbul’da bulunan ofislerimizde ziyaret edebilirsiniz.

CAE Sınavları

Cambridge Advanced English, dil becerisinin tüm alanlarında kapsamlı bir sınavdır. CAE Sınavı; Okuma ve Kullanma, Yazma, Dinleme ve Konuşma olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Konuşma sınavı, iki öğrenci ve iki sınav görevlisi ile yüz yüze yapılmaktadır. Bu yöntem, İngilizce iletişim kurabilmek için gerekli dil kullanma yeteneğinizin daha gerçekçi ve güvenilir bir ölçüsüdür.

Öğrencilerin performanslarının net bir şekilde anlaşılması için dört sınavdan her biri için ayrı puan verilmektedir. Sınavların sonunda öğrencilere net bir sonuç vermek için puanların ortalaması alınmaktadır. Sınav sonunda öğrenciler, Avrupa Dilleri için Referans Çerçevesi (CEFR) seviyesine ve Avrupa Ortak Referans Çerçevesine sahip olmaktadırlar.

  1. Okuma ve Kullanma

    Okuma ve Kullanma

    • Sınavın Amacı

    Sınav, kurgu, gazete ve dergi gibi farklı metin türleriyle rahatlıkla başa çıkabileceğinizi göstermektedir. Okuma ve kullanma sınavı, öğrencinin dil bilgisi ve kelime haznesini ne kadar iyi kontrol edebileceğini gösteren farklı egzersiz türleriyle İngilizce kullanımını test eder.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Kelime hazinesi, deyimler, sıralamalar, anlam tonları, deyim fiilleri, sabit deyimler, dil bilgisi, detay, fikir, ton, amaç, ana fikir, ima, tutum için okuma

    • Sınav İçeriği

    Okuma ve kullanma sınavı 8 bölüm ve 56 sorudan oluşmaktadır. İçeriğinde çeşitli yazı türleri ve yazılarla ilgili sorulardan oluşan bir karışım bulunmaktadır.

    • Sınav Süresi

    1 saat 30 dakika

    • Metin Uzunlukları

    Sınavda toplam 3.000 ile 3.500 kelime okunmaktadır.

  2. Yazma

    Yazma

    • Sınavın Amacı

    Yazma sınavında öğrencinin yazma kağıdının iki bölümünde farklı türlerde İngilizce yazabileceğini göstermesi gerekmektedir. Denemeler, mektuplar, e-postalar, teklifler, raporlar ve incelemeler gibi iki farklı yazı yazılması gerekmektedir.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Düşünceyi değerlendirme, ifade etme, hipotez yazma, haklı çıkarma, ikna etme gibi çeşitli yapıları, kelimeleri ve dil işlevlerini göstermek için mümkün olduğunca kelime bilginizi geliştirmelisiniz.

    • Sınav İçeriği

    Sınav içeriği 2 bölümden oluşmaktadır. Öğrencinin her iki bölümde 220-260 kelimeden oluşan kompozisyon yazması gerekmektedir.

    • Sınav Süresi

    1 saat 30 dakika

  3. Dinleme

    Dinleme

    • Sınavın Amacı

    Öğrencinin, her bölüm için kaydedilmiş bir metni veya metinleri dinlemesi ve bazı soruları yanıtlaması gerekmektedir. Öğrencilere her kayıt iki kez dinletilmektedir. Dinleme sınavı, öğrencinin röportajlar, radyo yayınları, sunumlar, konuşmalar ve günlük konuşmalar gibi konuşulan materyalleri takip etme ve anlama yeteneğini test etmektedir.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Duygu, tutum, görüş, amaç, işlev, anlaşma, eylemin şekli.

    • Sınav İçeriği

    Dinleme sınavı 4 bölüm ve 30 sorudan oluşmaktadır.

    • Sınav Süresi

    40 dakika

  4. Konuşma

    Konuşma

    • Sınavın Amacı

    Konuşma sınavı dört bölümden oluşmaktadır ve öğrenci başka bir öğrenci ile birlikte sınava girmektedir. Konuşma sınavı öğrencinin yüz yüze durumlarda etkili iletişim kurma yeteneğini test etmektedir.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Bir şey hakkında kendi kendinize konuşmak, karşılaştırma, açıklama, fikir ifade etme, spekülasyon yapma, fikir alışverişinde bulunmak, fikirleri ifade etmek ve doğrulamak, müzakere yoluyla bir karara varabilmek.

    • Sınav İçeriği

    Konuşma sınavı 4 bölümden oluşmaktadır. Sınavda iki sınav görevlisi bulunmaktadır. Görevlilerden biri, öğrenciye sorular sorarak, konuşulacak şeyler içeren bir makale vererek sınavı gerçekleştirmektedir. Diğer görevli söylediklerinizi dinleyerek not almaktadır.

    • Sınav Süresi

    Her bir aday için 15 dakika

CAE Sınav Puanlamaları

Öğrencinin CAE sınavından sertifika almaya hak kazanması için belirlenen minimum puan 180 olarak belirlenmiştir. CAE Sınavından sertifika kazanmanın A,B ve C olmak üzere 3 farklı seviyesi bulunmaktadır.

CAE sınavı sonrasında öğrenci Grade A seviyesinde bir puan elde etmiş ise C2 seviyesinde CAE sertifikası almaya hak kazanır. Öğrenci Grade B ya da Grade C seviyesinde bir puan elde etmiş ise bu durumda C1 seviyesinde CAE sertifikası almaya hak kazanır. Sınav puanı 180’in altında olan öğrenciler, CAE sınavının gerektirdiği minimum standarda ulaşmamış sayılır ve öğrenci B2 seviyesinde Cambridge English Sertifikasını almaya hak kazanır.

Seviye CAE Sınav Puanı CEFR Seviyesi KPDS/ÜDS/YDS
Grade A 200-210 CAE Certificate / C2 level 80
Grade B 193-199 CAE Certificate / C1 level 70
Grade C 180-192 CAE Certificate / C1 level 60

CAE – IELTS Puan Karşılaştırması

Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği diğer İngilizce yeterlilik sınavlarından biri ise International English Language Testing System (IELTS)‘dir.

CAE sertifikasına sahip öğrenciler, IELTS puanı 6.5 ile 8.0 arasında olan öğrencilere benzer dil yetenekleri gösterirler. Aşağıdaki tablo, Cambridge Advanced English tarafından kullanılan Cambridge English Scale puanlarının IELTS puanlarıyla karşılaştırılmasını göstermektedir.

CAE Puanları IELTS Puanları
191 7.5
185 7
176 6.5
169 6
162 5.5
154 5.0
  1. Cambridge English Scale

    Cambridge English Scale

  2. Cambridge English Puanlaması

CAE Sınav Örnekleri

Cambridge Assessment English ve Cambridge University Press’ten resmi CAE Sınavı destek materyallerini bulabilirsiniz. Cambridge C1 Advanced Sınav örneği, kurs kitapları ve uygulama testlerini hem yazılı hem de dijital formatta içermektedir.

İngilizce Aktiviteler

Okuma, yazma, dinleme, gramer, telaffuz ve kelime hazinesi için çevrimiçi aktiviteler.

CAE Yazma Sınavı Kontrol Listesi

Yazılı İngilizcenizi geliştirmek ve sınava pratik yapmak için bu kontrol listesini kullabilirsiniz.

C1 Advanced Hazırlık Kılavuzu

Sınava hazırlanma önerileri, sınav günü için ipuçları ve faydalı linkler hakkında sınav kılavuzu.

CAE Sınavı Özet Düzenlemeleri

Sınava girerken bilmeniz gereken tüm önemli bilgiler.

CAE Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

C1 Advanced Kitapları

Cambridge University Press, CAE Sınavına hazırlık yapan öğrenciler için bir çok kitap ve dijital materyal sağlamaktadır. Cambridge Üniversitesinin hazırlamış olduğu sınav hazırlık kitaplarını ülkemizde birçok kitapçıdan veya internetten sipariş edebilirsiniz. Aşağıda C1 Advanced Sınavına hazırlık yaparken ihtiyacınız olabilecek kitaplar ve içerikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Objective Advanced

Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanan Objective Advanced, öğrencilerin genel İngilizce seviyesini yükseltmek için tasarlanmış dil çalışmaları ile kapsamlı ve sistematik sınav hazırlığını birleştirir.

Compact Advanced

Compact Advanced, C1 seviyesindeki öğrencilere, CAE sınavında başarılı olmak için gereken dilbilgisi, kelime bilgisi, dil becerileri, konular ve sınav becerileri hakkında kapsamlı bir eğitim sunmaktadır.

Advanced Trainer

Cambridge Üniversitesinin hazırlamış olduğu Advanced Trainer, altı tam uygulama testi, uzman rehberlik ve sınav başarısını garanti etmek için tasarlanmış sınav ipuçlarını içermektedir.

Complete Advanced

Complete Advanced, CAE sınavı için testler, kelime listeleri ve aktiviteler gibi ekstra fotokopik kaynaklara sahip en kapsamlı hazırlık kitabıdır.

Neden Cambridge Advanced English?

CAE, eğitim kurumlarının ve işverenlerin başarı seviyesi yüksek eğitim ve çalışma alanlarında aradıkları İngilizce becerilerinin kanıtını sunar. CAE sertifikasına sahip olmak iş ve okul hayatınızda birçok avantaj sağlar.

  • Zorlu Eğitim ve Çalışma Ortamlarına Uygun İngilizce Seviyesi

Cambridge C1 Advanced, öğrencilerin profesyonel seviyede araştırma yürütmek ve etkili iletişim kurmak için gerekli İngilizce dil yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir.

  • Dünya Çapında Ulaşılabilirlik

Her yıl 33 sınav yapılmaktadır ve tüm dünyada 113 ülkede 1.300 sınav merkezi bulunmaktadır.

  • Yüksek Kaliteli Değerlendirme

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Cambridge Üniversitesi tarafından yapılmakta olan ve tüm dünyada kabul gören bir İngilizce yeterlilik sertifikası vermektedir.

  • Üstün Başarı Kanıtı

CAE sınavını geçen öğrenciler yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak için yeterli donanıma sahip olduklarını ve ayrıca İngiltere ve Avustralya’ya vize başvurusu için uygun olduklarını kanıtlayabilir.

  • Daha Fazla İstihdam Olanağı

CAE sertifikasına sahip öğrenciler, İngilizce becerilerine sahip olmayan öğrencilere kıyasla daha iyi işlere girebilir ve daha fazla para kazanabilirler.

CAE Sınavının İş Hayatına Etkisi

Cambridge Üniversitesi’nde görevli İngilizce öğretmenleri ve 38 ülkedeki 5,300’den fazla şirket ile yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen verilere göre, işverenlerin 2/3’si C1 Advanced sınavından alınan İngilizce yeterlilik sertifikasına sahip kişilere işe alım sürecinde öncelik tanıdıklarını ve dil becerileri sayesinde daha rahat iletişim kurabildiklerini bu sayede çalışanların daha başarılı olduğunu söylemektedirler. Elde edilen bu veriler İngilizcenin küresel önemini belirtmektedir.

Araştırmalar sonucunda elde edilen diğer veriler;

  • Sektörlerde ihtiyaç duyulan İngilizce dil becerisi ile İngilizce yeterlilik sertifikasına sahip olmayan çalışanların İngilizce dil becerileri arasında önemli eksiklikler vardır.
  • İşverenlerin 2/3’si, C1 Advanced İngilizce yeterlilik sertifikasına sahip olan adaylara daha iyi bir başlangıç paketi sunmaktadır. Ayrıca şirket içerisinde daha yüksek konumlara ve daha yüksek maaş artışlarına önemli derecede etkisi bulunmaktadır.
İletişim Formu