BEC Sınavı (Cambridge English B1 Business Preliminary)

BEC Sınavı (Cambridge English B1 Business Preliminary)

BEC Sınavı (Cambridge English B1 Business Preliminary) Hakkında Bilgiler

BEC Preliminary, öğrencilerin İngilizce konuşulan uluslararası işlerde başarılı olmalarına yardımcı olacak pratik becerileri ve iş terimlerini kazandırmak için tasarlanmıştır. Cambridge English Business Preliminary Sınavı, 133 ülkede 20.000’den fazla eğitim kurumu, şirket ve hükümet departmanı tarafından kabul edilmektedir. Dünyanın dört bir yanından insanlar, istihdam ve kariyer fırsatlarını geliştirmek için B1 Business Preliminary sınavına girmektedir.

BEC Preliminary Sınavı sonrasında öğrenciler kısa iş yazışmaları, raporlar ve teklifler yazabilir, toplantıları dinleyip anlayabilir ve tartışmalara katkıda bulunabilirler.

BEC Preliminary Nedir?

BEC Preliminary, B1 Business Preliminary olarak da bilinen ve açılımı Cambridge English Business Preliminary olan Cambridge Assessment English’in düzenlediği B1 seviye iş İngilizcesi yeterlilik sınavıdır. Cambridge Assessment English, Cambridge Üniversitesi’nin bir kuruluşudur. Cambridge English Business Preliminary Sınavı Avrupa Dil Portfolyosu’nda B1 seviye İngilizceye karşılık gelmektedir.

B1 Business Preliminary sınavında sorulan sorular günlük iş ve iş terimleri ile ilişkili konuları temel almaktadır. Cambridge English Business Preliminary sınavlarından geçerli puan alan öğrenciler, işverenlere iş hayatında pratik ve günlük kullanım için gerekli iş İngilizcesi dil becerilerine sahip olduklarını belirten bir sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Cambridge Assessment English sertifikaları, İngiltere ve Avrupa’da ki birçok üniversitenin giriş şartlarında kabul görülmektedir.

Sınav Seviyesi Genel İngilizce Sınavları
A2 Key KET Sınavı
B1 Preliminary PET Sınavı
B2 First FCE Sınavı
C1 Advanced CAE Sınavı
C2 Proficiency CPE Sınavı
Sınav Seviyesi İş İngilizcesi Sınavları
B1 Preliminary BEC Sınavı
B2 Vantage BEC Sınavı
C1 Higher BEC Sınavı

B1 Business Preliminary Sınavına Kimler Katılabilir?

B1 Business Preliminary Sınavına, yurtdışında üniversite eğitimi almak ve uluslararası şirketlerde çalışmak isteyen herkes katılabilir. BEC Preliminary sınavına, Cambridge English A2 Key seviyesinden sonra girilmesi tavsiye edilmektedir.

Cambridge English Business Preliminary (BEC Preliminary), Avrupa’da birçok üniversitede işletme, ekonomi gibi bölümlerde giriş sınavı olarak kullanılmaktadır. BEC Preliminary İngilizceye odaklanan ve iş İngilizcesi becerilerini Avrupa Dilleri Ortak Çerçevesi (CEFR) B1 seviyesine yükseltmek isteyen öğrenciler tarafından kullanılmaktadır. B1 Business Preliminary İngilizce yeterlilik sınavından nitelikli puan almak, öğrencilerin uluslararası şirketlerde çalışmaya yeterli iş İngilizcesi bilgisine sahip olduğunu göstermektedir.

BEC Preliminary Sınavına Nasıl Başvurulur?

B1 Business Preliminary sınavına girmek için, yetkili bir sınav merkezine doğrudan kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Dünya çapında 130 ülkede 2.700’ün üzerinde yetkili sınav merkezi bulunmaktadır. Sınavların tamamı Cambridge English Language Assessment tarafından denetlenmekte ve yüksek standartları karşılamaktadır.

Bulunduğunuz bölgedeki sınav merkezinden sınava nasıl kayıt yaptıracağınız, sınav tarihleri ve hazırlık kursları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Türkiye’de bulunan yetkili BEC Preliminary sınav merkezlerine buradan ulaşabilirsiniz.

BEC Preliminary Sınavını Neden Almalıyım?

BEC Preliminary, iş bağlamında üç dil becerisinin (okuma ve yazma, konuşma ve dinleme) tamamına dair kapsamlı bir sınav olması nedeniyle, işverenler B1 Business Preliminary sınavına değer vermekte ve güvenmektedir. Cambridge English Business Preliminary sertifikasına sahip olmak, öğrencilere iş ve okul hayatında birçok avantaj sağlamaktadır.

  • Dünya Çapında Ulaşılabilirlik

Dünya genelinde her yıl 33 sınav yapılmaktadır ve 113 ülkede 2.800 sınav merkezi bulunmaktadır. Cambridge Assessment English Sınavları, özel öğrenim, işitsel veya görsel engeller gibi özel gereksinimlere ihtiyaç duyan öğrenciler için uygun şartlara sahiptir. Özel koşullar hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Yüksek Kaliteli Değerlendirme

Sınav, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Cambridge Üniversitesi tarafından yapılmaktadır ve öğrencilere tüm dünyada kabul gören bir İngilizce yeterlilik sertifikası vermektedir. Sınavlar, uluslararası düzeyde kabul gören ISO 9001 kalite yönetimi standardını karşılayan sistemler ve işlemler kullanılarak geliştirilmektedir.

  • Üstün Başarı Kanıtı

BEC Preliminary sınavını başarıyla bitiren öğrenciler yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak ve uluslararası şirketlerde çalışmak için yeterli dil bilgisine sahip olduklarını ve ayrıca İngiltere ve Avustralya’ya vize başvurusu için uygun olduklarını kanıtlayabilirler.

  • Daha Fazla İstihdam Olanağı

B1 Business Preliminary sertifikasına sahip öğrenciler, İngilizce becerilerine sahip olmayan öğrencilere nazaran daha iyi işlere girebilir ve daha fazla para kazanabilirler.

B1 Business Preliminary sınavında başarılı olmak, işverenlere başlangıç seviyesinde İş İngilizcesi dil becerilerine ve motivasyona sahip olduğunuzu ve uluslararası iş durumlarında etkili bir şekilde görev almak için bu becerilerinizi kullanabileceğinizi göstermektedir.

BEC Preliminary Sınavının İş Hayatına Etkisi

Cambridge Üniversitesi’nde görevli İngilizce öğretmenleri ve 38 ülkedeki 5,300’den fazla şirket ile yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen verilere göre, işverenlerin 2/3’si BEC Preliminary Sınavından alınan İngilizce yeterlilik sertifikasına sahip kişilere işe alım sürecinde öncelik tanıdıklarını ve dil becerileri sayesinde daha rahat iletişim kurabildiklerini bu sayede çalışanların daha başarılı olduğunu söylemektedirler. Elde edilen bu veriler İngilizcenin küresel önemini belirtmektedir.

Araştırmalar sonucunda elde edilen diğer veriler;

  • Sektörlerde ihtiyaç duyulan İngilizce dil becerisi ile İngilizce yeterlilik sertifikasına sahip olmayan çalışanların İngilizce dil becerileri arasında önemli eksiklikler vardır.
  • İşverenlerin 2/3’si, BEC Preliminary İngilizce yeterlilik sertifikasına sahip olan adaylara daha iyi bir başlangıç paketi sunmaktadır. Ayrıca şirket içerisinde daha yüksek konumlara ve daha yüksek maaş artışlarına önemli derecede etkisi bulunmaktadır.

BEC Preliminary Sınavları

Cambridge English Business Preliminary (BEC Preliminary), iş İngilizcesi becerilerinin tüm alanlarında kapsamlı bir sınavdır. BEC Preliminary Sınavı, Okuma ve Yazma bölümü, Dinleme bölümü ve Konuşma bölümü olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. BEC Preliminary konuşma sınavı, iki öğrenci ve iki öğretmen ile yüz yüze yapılmaktadır.

Öğrencilerin performanslarının net bir şekilde anlaşılması için üç sınavdan her biri için ayrı puan verilmektedir. BEC Preliminary sınavlarının sonunda öğrencilere net bir sonuç verebilmek için puanların ortalaması alınmaktadır. B1 Business Preliminary sınavı sonunda öğrenciler, Avrupa Dilleri için Referans Çerçevesi (CEFR) seviyesine ve Avrupa Ortak Referans Çerçevesine sahip olmaktadırlar.

  1. Okuma ve Yazma

    Okuma ve Yazma Sınavı

    • Sınavın Amacı

    Okuma ve yazma sınavı grafik veya çizelgelerden, mesajlardan ve e-postalardan gelen ana noktaları okuyup anlayabileceğinizi, kelimeleri ve yapıyı doğru kullanabileceğinizi test eder. Ayrıca iki kısa yazı da yazmanız gerekir: not ya da mesaj gibi bir iç iletişim ve e-posta ya da mektup gibi bazı ticari yazışmalar.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Kelime hazinesi, deyimler, metin yapısını anlama, ana mesajı anlamak için duyuruların ve diğer kısa metinlerin okunması, görsel bilgilerin okunması ve anlaşılması, ayrıntılı olgusal bilgilerin okunması ve bulunması.

    • Sınav İçeriği

    Okuma ve Yazma sınavında Okuma için 7 bölüm, Yazma için 2 bölüm bulunmaktadır. Farklı türde metinler ve sorular bulunmaktadır.

    • Sınav Süresi

    1 saat 30 dakika

    • Metin Uzunlukları

    Metin başına 90-120 kelime

  2. Dinleme

    Dinleme Sınavı

    • Sınavın Amacı

    Öğrencinin, her bölüm için kaydedilmiş bir metni veya metinleri dinlemesi ve bazı soruları yanıtlaması gerekmektedir. Öğrencilere her kayıt iki kez dinletilmektedir. Dinleme sınavı, öğrencinin röportajlar, radyo yayınları, sunumlar, konuşmalar ve günlük konuşmalar gibi konuşma türlerini takip etme ve anlama yeteneğini test etmektedir.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Belirli bilgileri dinlemek ve not etmek, konuyu, içeriği, işlevi, konuşmacının görüşünü tanımlamak ve dinlemek, öz, belirli bilgiler, tutumlar dinlemek.

    • Sınav İçeriği

    Dinleme sınavı 4 bölüm ve 30 sorudan oluşmaktadır.

    • Birinci bölüm, sekiz kısa konuşma veya monolog içermektedir. Her kayıt için, kelimeler veya resimler şeklinde olabilecek çoktan seçmeli bir soru bulunmaktadır. Öğrencilerin kayıtları dinlemesi ve doğru cevabı seçmeleri gerekir.
    • İkinci ve üçüncü bölüm, bilgi içeren kısa bir konuşma veya monolog ve boşluk içeren bir form, tablo, çizelge veya notlar içermektedir. Öğrencilerin kaydı dinlemeleri ve boşluklardaki doğru bilgileri (tarihler, fiyatlar, yüzdeler, rakamlar vb.) yazmaları gerekmektedir.
    • Dördüncü bölüm, işle ilgili bir konuda iki veya daha fazla konuşmacı arasında röportaj veya tartışma olabilen daha uzun bir kayıt içermektedir. Öğrencilerin çoktan seçmeli sekiz sorudan her biri için kaydı dinlemeleri ve doğru cevabı seçmeleri gerekir.
    • Sınav Süresi

    Cevapları cevap kağıdına aktarma süresi dahil yaklaşık 40 dakika.

  3. Konuşma

    Konuşma Sınavı

    • Sınavın Amacı

    Konuşma sınavı 3 bölümden oluşmaktadır ve öğrenci başka bir öğrenci ile birlikte sınava girmektedir. Konuşma sınavı öğrencinin yüz yüze durumlarda etkili iletişim kurma yeteneğini test etmektedir. Sınav görevlisi öğrencilere işle ilgili bir dizi konu hakkında sorular sormaktadır.

    • Pratik Yapılması Gerekenler

    Bir şey hakkında kendi kendinize konuşmak, karşılaştırma, açıklama, fikir ifade etme, spekülasyon yapma, fikir alışverişinde bulunmak, fikirleri ifade etmek ve doğrulamak, müzakere yoluyla bir karara varabilmek.

    • Sınav İçeriği

    Konuşma sınavı 3 bölümden oluşmaktadır. Sınavda iki öğrenci ve iki sınav görevlisi bulunmaktadır. Görevlilerden biri, öğrenciye sorular sorarak, konuşulacak şeyler içeren bir makale vererek sınavı gerçekleştirmektedir. Diğer görevli öğrencinin söylediklerini dinleyerek not almaktadır.

    • Sınav Süresi

    Her öğrenci için 12 dakika

B1 Business Preliminary Sınav Puanlamaları

Öğrencinin BEC Preliminary sınavından sertifika almaya hak kazanması için belirlenen minimum puan 140 olarak belirlenmiştir. Cambridge English Business Preliminary sınavından sertifika kazanmanın A,B ve C olmak üzere 3 farklı seviyesi bulunmaktadır.

B1 Business Preliminary sınavı sonrasında öğrenci Grade A seviyesinde bir puan kazanmış ise B2 seviyesinde BEC Preliminary sertifikası almaya hak kazanır. Öğrenci Grade B ya da Grade C seviyesinde bir puan elde etmiş ise bu durumda B1 seviyesinde BEC Preliminary sertifikası almaya hak kazanır. Sınav puanı 140’ın altında olan öğrenciler, BEC Preliminary sınavının gerektirdiği minimum standarda ulaşmamış sayılır ve sertifika alamaz.

Seviye Sınav Puanı Sertifika
Grade A 160-170 BEC Preliminary Certificate / B2 level
Grade B 153-159 BEC Preliminary Certificate / B1 level
Grade C 140-152 BEC Preliminary Certificate / B1 level
Level A2 120-139
İletişim Formu