Amerika’da Üniversite
Amerika’da üniversite nedir, nasıl okunur, fiyatları nelerdir gibi tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Amerika’da üniversitelerinde eğitim almak dünyanın farklı yerlerinde yaşayan bir çok bireyin hayalidir. Amerika’da üniversite eğitimi almak için sınavlara girmeniz ve belirli gerekliliklere uygun olmanız gerekebilir. Amerika’da üniversite vize alarak ve bir üniversitenin eğitim programına katılarak okunur. Korkmayın, Anka Study Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı başvuru ve kabul sürecinde sizlere en doğru yolları göstererek danışmanlık hizmeti sağlayacaktır.
Amerika’da Eğitim Almak İsteyebileceğiniz Diğer Alanlar:
Amerika’da Üniversite Okumak
Dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Amerika keşfedildiği günden beri dünyanın her yerinden göç alarak çok uluslu bir devlet haline gelmiştir. Sunduğu yüksek yaşam standartlarıyla, Türkiye’den 12,5 kat daha büyük yüzölçümüyle ve dev ekonomisiyle dünya nüfusunun büyük bir kısmı tarafından fırsatlar ülkesi olarak görülmektedir. Son yıllarda yurtdışı eğitim programları içerisinde Amerika üniversite talepleri %30’a yakın bir artış göstermiştir.
2012 yılında Amerika üniversiteleri bünyesinde 633,000 uluslararası öğrenci bulunurken, 2018 yılında bu sayı 808,000’e çıkmıştır. Yükselen öğrenci sayısına rağmen eğitim kalitesi günden güne artan Amerika, dünyada teknoloji ve bilimin kalbi olarak görülmektedir. Halen fırsatlar ülkesi niteliğini koruyarak, son 50 yılda 59 milyon göç almıştır. Dünyanın dört bir yanından beyin göçü almanın yanı sıra, 2018 GDE raporuna göre $20.5 trilyon gayri yurtiçi hasılaya sahiptir.
Amerika’da üniversite okumak öğrencilere aynı zamanda küresel şirketler bünyesinde staj yapma ve lisans eğitimi sonrasında çalışma fırsatı sunmaktadır. Dünyanın birçok dev şirketi burada bulunmaktadır. Öğrenciler Apple, Google, Microsoft, Amazon, Alibaba, Facebook, Bank of America, General Motors, Ford, Intel, Disney gibi şirketlerde çalışma imkanı yakalayabilirler.
Öğrencilerine birçok imkan sunan Amerikan üniversiteleri, alanında uzman akademisyenlerden eğitim almanın yanı sıra kişisel gelişiminizi zenginleştirecek faaliyetlerde aktif olmanıza da imkan tanımaktadır. Amerika’da gezip görebileceğiniz sayısız doğa harikası vardır. Sosyal aktiviteler hem kampüslerde hem de şehirlerde oldukça fazladır. Üniversitelerin çoğunun kampüs alanı büyüktür ve çok iyi yapılandırılmıştır.
Amerika’daki üniversite sayısı 5758’dir ve bu sayı her yıl artmaktadır. Yanlış bir planlama ile birçok üniversiteye başvurabilir ve bir çoğundan kabul veya red alabilirsiniz. Minimum not ortalamasını karşıladığınız sürece SAT skorunuz olmasa bile doğru bir başvuru planlaması ve stratejisi ile 5758 üniversitenin arasından birine girememe şansınız neredeyse yoktur. Amerika’da üniversite okumak için ne yapılmalı sorusu sizin de kafanızı kurcalıyorsa bu süreci, alanında uzun yıllardır hizmet veren ve sürece hakim olan danışmanlarımızdan destek alarak sorunsuzca geçirebilirsiniz.
Başvurularınız; İngilizce dil seviyeniz, lise ortalamanız, herhangi bir alanda katıldığınız projeler, sanat ve spor alanlarındaki becerileriniz, bütçeniz, kariyer hedefiniz ve yaşam hedefiniz göz önünde bulundurularak belirlenen 5 üniversiteye yapılmaktadır. 5 üniversiteden 3’ü için Anka Study kabul garantisi vermektedir.
İçindekiler
Amerika’da Üniversiteler Ne Zaman Açılacak?
Amerika’da üniversitelerin geneli eğitim programlarını online olarak sürdürmektedir. Öğrencinin istemesi halinde vizesi hazırsa yüz yüze eğitim programları da sunulmaktadır. 2021 yılının Eylül ayında bütün Amerika’daki üniversiteler açılacak ve yüz yüze eğitim programları başlayacaktır.
Amerika’da Üniversite Okumak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Nasıl Vize Alabilirim?
Cevap: Amerika’da eğitim amaçlı vize almak için öncelikle bir eğitim programına başvurmanız gerekir. Danışmanlarımız tüm adımlarınızda sizler için derleyip merak ettikleriniz cevaplayacaktır.
Soru: Amerika’da üniversite eğitimi kaç yıl sürer?
Cevap: Amerika’da üniversite eğitimi süresi seçtiğiniz programa göre değişmektedir.
Soru: Amerika’da üniversite eğitimi alırken çalışma izni nasıl alınır?
Cevap: Üniversite içerisinde olmak üzere 20 saatlik çalışma iznine sahip olabilirsiniz. Fakat kampüs dışında çalışmak için okulunuzdan izin almanız gerekebilir.
Amerika Üniversiteleri
Amerika Üniversite Eğitim Sistemi
Amerika eğitim sistemi, uluslararası öğrencilere oldukça zengin çeşitli fırsatlar sunmaktadır. ABD Eğitim Sistemi yıllardır geliştirilen ve dünyada önde gelen eğitim sistemlerinden biridir. Amerika’da lisans eğitimi alan öğrenciler, alanında teorik ve pratik bilgi birikimini edinerek iş hayatına hazır mezun olurlar.
Amerika’da üniversite okumak, uluslararası öğrencilere dünyanın en büyük şirketlerinde staj olanağı sağlamaktadır. Özellikle teknoloji alanında lider olan şirketlerde staj imkanlarının yanı sıra mezuniyetin ardından ülkede kalarak prestijli bir kariyer planı oluşturma imkanı da bulunmaktadır. Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da Yüksek Lisans yapma şansını değerlendirebilir ve eğitim hayatınızın gidişatını değiştirebilirsiniz.
Amerika’da üniversite okumak için izleyebileceğiniz 2 yol bulunmaktadır. Doğrudan 4 yıllık bir üniversiteye başvuruda bulunabilir ya da Amerika’da 2 yıllık üniversite programı olarak bilinen Community College’a başvurabilirsiniz.
Community College eğitimi sonrasında 3. ve 4. eğitim yıllarınız için istediğiniz bir diğer Amerikan üniversitesi bünyesinde eğitiminize devam ederek lisansınızı tamamlayabilirsiniz. Her iki eğitimin sonunda da lisans diploması almaya hak kazanırsınız. Lisans eğitim süreleri 4 yıl olmaktadır. Ancak bazı bölümler için bu süre değişkenlik gösterebilmektedir.
Amerika Üniversite Denklik
Amerika üniversitelerinin birçoğu, YÖK tarafından tanınmaktadır. YÖK tarafından tanınan kurumlarda eğitim gören öğrencilerin, Türkiye’ye döndükten sonra YÖK’e denklik için başvurmaları gerekmektedir. YÖK denkliği için başvurduktan sonra, okuduğunuz bölüme ve üniversiteye bağlı olarak değerlendirilirsiniz. Eğer okuduğunuz bölüm YÖK tarafından uyumlu bulunursa, ek ders almanıza gerek kalmadan YÖK denkliği alabilirsiniz.
Mezun olduğunuz üniversite ve bölüme göre YÖK, bölümünüze göre belirlenmiş dersleri, Türkiye’deki bir üniversitede tekrar almanızı isteyebilir. Böyle bir durumda, eksik dersleri tamamlayarak YÖK denkliği alabilirsiniz.
YÖK denkliği işlemleri için sizden bir takım belgeler istenmektedir.
- YÖK’den denklik alabilmek için Amerika lisans programı öğrencilerinden istenilen belgelere buradan ulaşabilirsiniz.
- YÖK’den denklik alabilmek için Amerika yüksek lisans programı öğrencilerinden istenilen belgelere buradan ulaşabilirsiniz.
Amerika YÖK denkliği ile ilgili sorularınız ve daha fazla bilgi için yurtdışı eğitim danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Amerika’da Eğitim Süresi ve Başlangıç Tarihleri
Amerika’da her kolej ve üniversitenin kendine ait bir akademik takvimi bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında ise bir akademik yıl, iki sömestrden oluşmaktadır. Eğitim, genellikle Ağustos veya Eylül ayında başlar ve Mayıs veya Haziran aylarına kadar devam eder.
Community College olarak bilinen yüksekokullarda eğitim almak isterseniz, eğitim süresi iki senedir. Amerika’da okumak isteyen öğrenciler, Community College programlarından mezun olduktan sonra, üçüncü ve dördüncü yıllarını tamamlamak isterlerse, bir üniversiteye başvurarak 4 yıllık eğitimi tamamlayabilirler.
Amerika’da lisans eğitimi ise genellikle dört yıl sürer. Lisans diploması almak için eğitiminize Community College’da ya da dört yıllık bir üniversitede başlayabilirsiniz. ABD’de yüksek lisans programları Türkiye’de olduğu gibi iki sene sürmektedir. Doktora eğitimi süreleri ise alanınıza göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, genellikle 4 yıl sürmektedir.
Amerika’da eğitimlerine tıp, hukuk, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, hemşirelik gibi sağlık alanlarında devam etmek isteyen Türk öğrencilerin toplamda altı ila sekiz yıllık bir eğitim süresini göz önüne almaları gerekmektedir. Söz konusu alanlarda eğitimlerine Türkiye’de devam eden veya mezun olan öğrenciler Amerika’da lisansüstü eğitimlerine de devam edebilirler.
Derece | Eğitim Süresi |
Başlangıç Tarihleri
|
Community College
|
2 yıl | Ağustos – Eylül |
Lisans Derecesi
|
4 yıl | Ağustos – Eylül |
Yüksek Lisans Derecesi
|
2 yıl | Ağustos – Eylül |
Doktora | Genellikle 4 yıl |
Bölüme göre değişmektedir
|
Amerika Üniversite Not Sistemi
Amerika üniversite not sistemi A’dan F’ye kadar harflerden ya da 4’lük not sisteminden oluşmaktadır. A+ en yüksek ve F en düşük olmak üzere, A+, A, A−; B+, B, B−; C+, C, C−; D+, D, D−; F; notlarını almak mümkündür. 4’lük not sisteminde ise, notlama 0 ile 4 arasında yapılmaktadır, 4 alınabilecek en yüksek nottur. Bu sistemlerin 100’lük sisteme dönüşümü üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple başvurulan üniversitenin not sistemi dönüşüm tablosunu incelemek gerekir. YÖK tarafından kabul edilen dönüşüm tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Amerika’da Üniversite Bursları
Amerika’da üniversite eğitimi alırken burs imkanına sahip olmak isteyen birçok öğrenci vardır. Üniversiteler burs verirken öğrenciler konusunda oldukça seçici davranırlar. Burs imkanları standart burslardan oldukça kapsamlı burslara kadar uzanmaktadır. Amerika’da burs imkanları farklıdır, üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir. Danışmanlarımızla iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Amerika’da Üniversite Programları
Amerika’da okumak isteyen uluslararası öğrenciler için sunulan programların başında, hazırlık programları gelmektedir. Hazırlık programları; hazırlık derecesi, hazırlık derecesi kursları, pathway programları, hazırlık yılı çalışmaları ya da üniversite öncesi programları (lisans öncesi ve yüksek lisans öncesi) olarak da bilinmektedir. Bu programlar ABD’de üniversite okumak isteyen uluslararası öğrencilere, lisans veya yüksek lisans programına uygun eğitim ve erişim sağlamak için tasarlanmıştır.
Ayrıca birçok hazırlık yılı programı, aynı üniversitede belirli bir lisans veya yüksek lisans derecesine öğrenci kabulünü garanti eder. Amerika pathway programları ise, öğrencilerin üniversite yaşamına uyum sağlamasına, diğer öğrencilerle tanışmasına ve yeni arkadaşlar edinmesine yardımcı olur.
Amerika Üniversiteleri Şartlı Kabul Programı
Amerika’daki üniversitelerin bazıları, genel akademik durumu yeterli olup, İngilizce dil yeterliliğine sahip olmayan uluslararası öğrencilere şartlı kabul programı ile okuma şansı vermektedir.
Amerika üniversitelerinden birine şartlı kabul edilen uluslararası öğrenci, eğitim yılı başlamadan önce İngilizce dil yeterliliğini sağlamalıdır. İngilizce dil yeterliliği olmayan uluslararası öğrenciler, Amerika dil okulları ya da üniversitelerin kendi kursları ile yeterli seviyeye ulaşabilirler.
- Şartlı Kabul Programı Sunan Amerika Üniversiteleri
Şartlı Kabul Programı Sunan Amerika Üniversiteleri
Adelphi University College of Mount Saint Vincent Front Range Community College Lewis University Plymouth State University The University of Missouri– St. Louis University of Arkansas College of Southern Nevada Golden Gate University Louisiana Tech University Point Park University The University of St. Thomas– Houston Barry University Concordia University Grand Valley State University Loyola Marymount University Purdue University The University of St. Thomas – Minnesota California Lutheran University Dayton University Hawaii Pacific University Marquette University Queens University of Charlotte University of Houston – Clear Lake California State University Stanislaus Dominican University of California Idaho State University Middle Tennessee State University Roger Williams University University of La Verne Case Western Reserve University Eckerd College Incarnate Word University Mount Ida College Saint Joseph’s University University of North Dakota University of Cincinnati Fairleigh Dickinson University Indiana University University of New Haven Southern Arkansas University University of Tampa Clemson University Florida Institute of Technology Johnson & Wales University Ohio Dominican University Southern Polytechnic State University University of Wisconsin Oshkosh Cleveland State University Foothill-De Anza Community College Northern Illinois University Oklahoma City University Stetson University University of Wyoming
Amerika Pathway Programları
Amerika’da üniversite okumak isteyen uluslararası öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği programlardan biri pathway programlarıdır. Pathway programları, üniversite eğitimi almayı planladığınız ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmeniz için tasarlanmıştır. Pathway programları, üniversitelere geçiş sağlayan ve uyum sürecini kısaltarak, eğitiminizde daha başarılı olmanızı sağlayan geçiş programlarıdır. Ayrıca Pathway programına katılan öğrenciler, üniversitelerin dil yeterlilik şartını sağlamış kabul edilirler.
Pathway programlarının süreleri, İngilizce dil bilginize bağlı olarak değişebilmektedir. Temel İngilizce bilgisine sahip bir öğrenci, programı 32 hafta gibi bir sürede tamamlayabilirken, iyi derecede İngilizce bilgisine sahip bir öğrenci 8 haftada tamamlayabilmektedir. Program süresi ve başlangıç tarihleri, İngilizce seviye tespit sınavı sonuçlarına göre belirlenmektedir.
Pathway programları, üniversitelerle anlaşmalı özel kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Amerika’da bir pathway programına katılmak istiyorsanız, öncelikle gitmek istediğiniz üniversiteyle anlaşmalı kurumları araştırmanız gerekir. Anka Study Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, pathway programı sağlayan birçok kuruluş ile anlaşmalıdır. Deneyimli yurtdışı eğitim danışmanlarımız ile iletişime geçerek resmi temsilcisi olduğumuz kurumlar ve pathway programına katılabileceğiniz kurumlar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Amerika’da Pathway Programı Sağlayan Anlaşmalı Kurumlarımız
- INTO Study Pathways
- Kaplan International Pathways
- Study Group Pathways
- Shorelight Pathways
Amerika’da Community College Eğitimi
Amerika’nın eğitim sisteminin bir parçası olan Community College, Türkiye’deki ön lisans yüksek okullarına benzemektedir. Amerika’da iki yıllık üniversitelerde verilen bu eğitiminin temel amacı, öğrencileri mesleki eğitim modülleri ile iş hayatına hazırlamaktır. Community College’larda çoğunlukla mesleki eğitim verilmektedir.
Community College eğitimi veren kurumların, diğer üniversiteler ile anlaşmaları bulunmaktadır. Community College eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, lisans eğitimini tamamlamak için kurumlar arası geçiş yapılabilmektedir. Bu anlaşmalar ile öğrenci transferi çok kolaylaşmaktadır.
Amerika Community College eğitiminin öğrenciler için en büyük avantajlarından bir diğeri ise, eğitim masraflarının 4 yıllık üniversitelere göre daha uygun olmasıdır. Ayrıca okulların kabul şartları, lisans başvurularına göre daha esnektir. Bu sebeple her yıl binlerce öğrenci, Amerika’da lisans eğitimine başlamak için Community College’lara başvuru yapmaktadır.
Community College mezunu olan öğrenciler Associate of Arts (AA) ve Associate of Science (AS) derecelerinden birini alırlar. “Associate’s Degree” alan öğrenci, dilediği takdirde 2 yıl daha üniversiteye devam ederek 4 yıllık “Bachelor’s Degree” alabilir. Verilen eğitim öğrencileri aynı zamanda lisans eğitimine hazırlayan dersler içerir ve alınan derslerin kredileri kullanılarak öğrencilere yatay geçiş şansı verir.
Community College’lar mezunlarına istedikleri üniversiteden lisans eğitimi alma olanağı tanıdığı için özellikle Amerikalı öğrenciler arasında popüler bir tercihtir. Çokça tercih edilen iki yıllık üniversitelerin bazıları aşağıdaki gibidir.
Amerika’da Community College Eğitimi Veren Üniversiteler
Community College | Şehir |
Santa Monica College | California eyaletinin, Los Angeles şehri yakınlarında olan Santa Monica şehrindedir. |
Santa Barbara City College | Okul, California’nın Santa Barbara şehrinde bulunmaktadır. |
Orange Coast College | Okul, Orange County eyaletinde, Costa Mesa’da bulunmaktadır. |
Diablo Valley College | Okul, California’da, Contra Costa County’deki Pleasant Hill’de bulunmaktadır. |
Citrus College | Okul, Los Angeles’da Glendora yakınlarında bulunmaktadır. |
Dean College | Dean College, Massachusetts, Franklin’de özel bir kolejdir. |
Broward College | Amerika’nın en iyi ilk 3 koleji arasında olan okul, Florida, Fort Lauderdale’de bulunmaktadır. |
Seattle Central Community College | Seattle, Washington’da, Capitol Hill semtinde bulunan bir kolejdir. |
Fisher College | Massachusetts eyaletinde, Boston şehrinde bulunan özel bir kolejdir. |
Foothill-De Anza Community College | California, Los Altos Tepeleri’ndeki Foothill College temelli bir topluluk kolej bölgesidir. |
Amerika’da Lisans Eğitimi
Amerika’da lisans eğitimi, özel ve devlet üniversitelerinde verilmektedir. Lisans programlarının birçoğu 4 akademik yıl sürmektedir. Lisans eğitimine katılmak isteyen öğrencilerin birçoğu, Community College bünyesinde iki yıllık eğitimin ardından lisans eğitimine geçiş yapmaktadır. Bunun sebebi ise, lisans eğitimine doğrudan kayıt olabilmek için pek çok şartın yerine getirilmesinin gerekmesidir. Bu şartlar arasında lise not ortalaması, TOEFL/IELTS skoruyla kanıtlamış İngilizce yeterliliği ve bazı üniversitelerde SAT sınav sonucu gibi kriterler bulunmaktadır.
Amerika’da okuyan öğrenciler, dört yıllık lisans eğitimi boyunca alan dersleri (major) ve seçmeli dersler (minor) alırlar. 4 yıllık üniversitelerin ilk iki senesinde temel eğitim verilmektedir. Öğrenciler ilk iki yılı başarıyla tamamlayıp, üçüncü sınıfa geçtiklerinde okumak istedikleri bölümü seçebilmektedir. Bu sistem, öğrencinin kendini tanıyıp, hayatı boyunca yapmak istediği mesleği doğru bir şekilde seçebilmesinde çok etkilidir. Kredileri başarıyla tamamlayan öğrenciler dört yılın sonunda eğitim aldıkları alana bağlı olarak Bachelor of Arts (B.A) veya Bachelor of Science (B.S) diploması almaya hak kazanırlar.
Amerika Üniversitelerine Yatay Geçiş
Amerika üniversiteleri, eğitimlerine Amerika’da devam etmek isteyen uluslararası öğrencilere yatay geçiş imkanı tanımaktadır. Yatay geçiş yapabilmek için üniversiteler tarafından belirlenen bir takım şartları sağlamanız gerekmektedir. Şartlar, kurumdan kuruma değişiklik gösterse de benzer koşullar çoğunda yer almaktadır.
Amerika üniversitelerine yatay geçiş için İngilizce dil yeterliliği, akademik yeterlilik, referans mektupları ve başvurduğunuz üniversite bünyesinde gireceğiniz bilgi ve yetenek testi sonuçlarını sunmanız gerekir. Bazı üniversiteler, öğrenci daha önce SAT, GRE, GMAT gibi sınavlara katıldıysa, sınav sonuçlarını da isteyebilmektedir.
Amerika’ya yatay geçişlerde, öğrenciler okumakta oldukları bölüme devam etmektedir. Ayrıca Türkiye’deki iki veya üç yıllık yüksek okulları bitirerek ön lisans derecesiyle mezun olan öğrencilerin Amerika üniversitelerinin ara sınıflarına transferi de, yani dikey geçişleri, yukarıda belirtilen şartlar dahilinde mümkündür.
Amerika Üniversite Başvuru & Kabul Şartları
Başvuru niyet mektubunuz, üniversite kabul konseylerinin istediği ve etkileneceği formatta bizler tarafından hazırlanmaktadır. Birlikte seçtiğimiz 2-3 üniversiteden yola çıkarak başvuru yapılacak 5 üniversiteden 3’ü kabul garantilidir. Başarı sıralaması yüksek olduğu için veya konumu dolayısıyla ilgilendiğiniz üniversiteler var ise kabul garantisi verdiğimiz 3 üniversite dışında sizin isteklerinize göre de başvurulacak üniversiteler başvuru listesine alınmaktadır.
Başvuru için Gerekli Evraklar
- Mezun olduğunuz veya olacağınız liseden edinebileceğiniz lise diploması
- Öğretmenlerinizden alacağınız 2-3 adet referans mektubu
- Başvuru ücreti
- Özgeçmiş
- Güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri için portfolyo
- Minimum düzeyde başarılı not ortalaması
- Spor ve sanat faaliyetlerine ilişkin lisans ve belgeler
- SAT veya ACT sınav sonucu
- TOEFL veya IELTS sonuçları
- Transkript/not döküm belgesi
Bu şartlardan birini veya birkaçının sağlayamayan öğrenciler için Amerika üniversiteleri ile anlaşmalı eğitim kurumlarında lisans hazırlık ve lisans geçiş olarak tanımlanan pathway programları da sunulmaktadır.
Amerika’da Üniversite Okumak için Girmeniz Gereken Sınavlar
Tercih ettiğiniz şehrin ve okulun, eğitim için talep ettiği dil şartlarının neler olduğunu iyice incelemelisiniz. Dil yeterlilik sonuçlarına ve diğer seviye tespit sınavlarına göre tercihinizi belirleyeceğiniz Amerikan Üniversiteleri için gerekli sınavlar aşağıda belirtilmiştir.
Eğer dil yeterliliğiniz yok ise Amerika dil okulları ile dil hakimiyetinizi geliştirebilirsiniz.
İngilizce Seviye Tespit Sınavları
IELTS Sınavı
International English Language Testing System yani IELTS, Uluslararası İngiliz Sınav Sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda, Avustralya gibi pek çok farklı ülkede bir çok farklı kurum tarafından kabul gören bir sınavdır.
Yurtdışı eğitimin ve yurtdışında özel şirketlerde çalışmanın anahtarı olarak kabul edilen IELTS sınavı; dinleme, okuma, yazma ve konuşma olarak 4 bölümden oluşmakta ve 2 saat 45 dakika sürmektedir. 30 dakikalık dinleme, 60 dakikalık okuma ve yazma sınavları aynı gün olur iken konuşma sınavı farklı günlere sarkabilmektedir. 0’dan 9’a kadar puanlama sistemi ile hesaplanmaktadır. 9 alınabilecek en yüksek puan iken 0, adayın sınava katılmadığının göstergesidir.
TOEFL Sınavı
Amerika’da üniversite okumak için istenilen bir diğer sınav olan TOEFL (Test of English as a Foreign Language), ana dili İngilizce olmayan, konuşma, yazma, dinleme ve okuma becerisini ölçen bir İngilizce seviye tespit sınavıdır. Kuzey Amerika İngilizcesini kullanma ve anlama becerisi test edilir.
TOEFL sınavına katılan çoğu kişi eğitim dili İngilizce olan üniversite programlarına katılmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, birçok devlet kurumu, burs programı ve lisans /sertifikalandırma kuruluşu, İngilizce yeterliliğini değerlendirmek için TOEFL puanlarını kullanmaktadır.
TOEFL testinin iki ana versiyonu vardır. Bunlar bilgisayar üzerinden yapılan test ve kağıt üzerinde yapılan testtir.
Üniversite Kabul Sınavları
SAT Sınavı
SAT, Mantıksal Akıl Yürütme Testi’dir. Bu sınav 3 saat 45 dakika sürmektedir. 3 bölümden oluşan SAT’nin bölümleri arasında Eleştirel Okuma, Matematik ve Yazma bulunur. Bu sınavda kelime dağarcığı, akıl yürütme becerisi ve karmaşık sorular ile başa çıkabilme kapasitesi test edilir.
ACT Sınavı
Açılımı American College Test olan ACT Sınavı’nın süresi 2 saat 55 dakikadır. Bölümleri ise 4 tanedir. Matematik, İngilizce, Okuma ve Fen başlıkları altında düzenlenen ACT sınavın bütün bölümlerine aynı gün katılım sağlayabilirsiniz. ACT ve SAT Farkı hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Amerika En İyi Üniversiteler
QS World University Rankings 2019 sıralamasına göre Amerika en iyi üniversiteleri sizler için derledik. Dünyanın en iyi ilk 212 üniversitesi arasında bulunan Amerikan Üniversiteleri;
Bu listeden Amerika’da bulunan en iyi üniversiteleri sıralamaya göre inceleyebilirsiniz. En iyi üniversiteler hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
- Amerika En İyi Üniversiteler 1-99
1-Massachusetts Institute of Technology (MIT)
2-Stanford University
3-Harvard University
4-California Institute of Technology (Caltech)
9-University of Chicago
13-Princeton University
14-Cornell University
15-Yale University
16-Columbia University
19-University of Pennsylvania
20-University of Michigan
21-Johns Hopkins University
26-Duke University
27-University of California, Berkeley (UCB)
32-University of California, Los Angeles (UCLA)
34-Northwestern University
41-University of California, San Diego (UCSD)
43-New York University (NYU)
46-Carnegie Mellon University
53-University of Wisconsin-Madison
56-Brown University
63-University of Texas at Austin
66-University of Washington
69-Georgia Institute of Technology
71-University of Illinois at Urbana-Champaign
83-University of North Carolina, Chapel Hill
87-Rice University
89-The Ohio State University
93-Boston University
95-Pennsylvania State University
- Amerika En İyi Üniversiteler 100-212
100-Purdue University
100-University of California, Davis
100-Washington University in St. Louis
115-University of Southern California
126-University of Maryland, College Park
132-University of California, Santa Barbara (UCSB)
136-University of Pittsburgh
141-Michigan State University
148-Emory University
156-University of Minnesota
169-University of California, Irvine
180-University of Florida
183-Dartmouth College
184-University of Rochester
186-Case Western Reserve University
190-University of Colorado Boulder
192-University of Virginia
195-Vanderbilt University
203-Texas A&M University
212-Arizona State University
Amerika Üniversite Fiyatları 2022
Amerika’da üniversite fiyatları üniversiteden üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.
Amerika’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için her eyalette ve şehirde ve Türkiye’de bulunan her alanda lisans programları mevcuttur. Amerika’da üniversite fiyatları program içeriği, başvuru koşulları ve ders ücretlerine göre farklılık göstermektedir.
Merkezden merkeze değişen okulların sunduğu imkanlar da farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda Amerika üniversite fiyatları sabit bir şekilde ifade edilememektedir. Fikir sahip olabilmeniz adına en iyi üniversitelerin eğitim ücretleri ve okul yurt konaklama ücretlerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Her üniversiteni fiyatı farklı olsa da programlara göre bir genelleme yapılabilir. Community College programı fiyatları, genelde 4 yıllık lisans programı sunan bir üniversiteye göre yarı yarıya daha ucuzdur. Maliyeti azaltmak isteyen bir çok Amerikan da ilk 2 yıl Community College eğitimi alıp sonrasında diğer 4 yıllık üniversitelerde lisans tamamlama eğitimi almaktadır. Aşağıdaki tablodan Amerika üniversiteleri hakkındaki tüm bilgilere erişebilirsiniz. Eğitim ücretleri hakkındaki sorularınız için danışmanlık ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Amerika’da Üniversite Ücretleri | ||||
Amerika Üniversiteleri | Konum | Öğrenci Sayısı | Yıllık Eğitim Ücreti |
10 Ay Konaklama Ücreti
|
Massachusetts Institute of Technology | Cambridge – Boston | 4.547 | $51.832 | $15.510 |
Stanford University | San Francisco – California | 7,062 | $51,354 | $15,763 |
Harvard University | Cambridge – Boston | 6,766 | $50,420 | $17,160 |
California Institute of Technology | Los Angeles – California | 961 | $52,362 | $15,525 |
University of Chicago | Chicago – Illinois | 6,264 | $57,006 | $16,350 |
Princeton University | Princeton – New Jersey | 5394 | $47,140 | $15,610 |
Cornell University | Ithaca – New York | 14,907 | $55,188 | $14,816 |
Yale University | New Haven – Connecticut | 5,746 | $53,430 | $16,000 |
Columbia University | New York City | 6,162 | $59,430 | $14,016 |
University of Pennsylvania | Pennsylvania – Philadelphia | 10,033 | $55,584 | $15,616 |
University of Michigan | Detroit – Michigan | 29,821 | $49,350 | $11,534 |
Johns Hopkins University | Baltimore – Maryland | 6,109 | $53,740 | $15,836 |
Duke University | Durham – North Carolina | 6,692 | $55,960 | $15,944 |
University of California | Los Angeles- California | 31,002 | $41,294 | $15,991 |
Northwestern University | Evanston – Illinois | 8,278 | $54,567 | $16,626 |
Dartmouth College | Hannover – New Hampshire | 4,410 | $55,035 | $15,756 |
Brown University | Providence – Rhode Island | 6,988 | $55,656 | $14,670 |
Vanderbilt University | Nashville – Tennessee | 6,885 | $49,816 | $16,234 |
Cornell University | Ithaca – New York | 14,907 | $55,188 | $14,816 |
Rice University | Houston – Texas | 4,001 | $47,350 | $14,000 |
University of Notre Dame | Notre Dame – Indiana | 8,576 | $53,391 | $15,410 |
Washington University | St. Louis – Missouri | 7,675 | $53,399 | $16,440 |
Emory University | Atlanda – Georgia | 6,937 | $51,306 | $14,456 |
Amerika’da Üniversite Bölümleri
Amerika’da üniversite okumaya karar vermeden önce belirli bir bölüm seçmeniz gerekebilir. Birbirinden farklı birçok seçenek vardır, eğitim kalitesi üniversiteden üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Amerika’da seçebileceğiniz üniversite bölümleri aşağıda listelenmiştir.
- Beşeri Bilimler
- Bilgisayar ve Matematik Bilimleri
- Eğitim ve Öğretim
- Hukuk
- Kişisel Bakım ve Fitness
- Mimarlık ve Yapı
- Mühendislik
- Sağlık ve Tıp
- Uygulamalı ve Kurumsal Bilimler
- Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım
- İşletme ve Yönetim Çalışmaları
Amerika Öğrenci Vizesi Başvuru Süreci
Amerika’da eğitim almak istiyorsanız Amerika öğrenci vizesi başvuru sürecinizde talep edilen evrakları zamanında hazırlamanız gerekmektedir. Bu sizler için gecikme ve zaman kaybının önüne geçecektir.
Amerika Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar
- Eğitiminiz süresince geçerli olacak pasaportunuz
- Mali durum belgesi
- Evli iseniz aile belgeniz
- Eğitim sertifika & belgeleri
- Diploma & öğrenci belgesi
- Vize başvuru ücreti
- Arka fonu beyaz biyometrik vesikalık
- Öğrenci kabul belgesi
- Bankadan edineceğiniz hesap cüzdanı ile son 3 aylık hareketi gösteren hesap dökümü
Amerika Çalışma İzni
OPT yani Optional Practical Training, okurken eğitim aldığınız alanda deneyim kazanabilmenize ve sosyal ilişkilerinizi kuvvetlendirerek daha çok kişi ile iletişime geçebilmenize imkan sağlamaktadır.
F1 vizesi alan uluslararası öğrenciler akademik eğitimleri süresince tatillerde dahil yarı zamanlı çalışma hakkına sahiptirler.
Optional practical training ile çalışacak öğrencilerin eğitim alacakları programlara göre iş bulmaları gerekmektedir. Örneğin mühendislik bölümü öğrencisinin mağaza ya da restoranda çalışmasına izin verilmemektedir.
OPT’den faydalanabilmeniz için Amerika’da bir okula kayıt yaptırmanız, uzun süreli kalmanız ve okuduğunuz okulda ilk akademik yılınızı tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Mezun olmalarına az kalan lisans öğrencilerinin yüksek lisans programlarına kayıt yaptırmaları ile birlikte OPT programına 12 ay daha devam edebilmektedir.
Amerika’da Konaklama Seçenekleri
Yurtdışında üniversite eğitimi alırken konaklama seçenekleri talepleriniz doğrultusunda değişiklik göstermektedir.
Konaklama için tercih edilebilecek seçenekler arasında; Amerika aile yanı konaklama, üniversite yurtları, kiralık daire ve apart konutlar olabilmektedir.
Amerika’da eğitim alan uluslararası öğrenciler genellikle yurtlardan yana tercihlerini kullanmaktadırlar. Bu sayede diğer ülkelerden gelen öğrenciler ile kaynaşır, onların kültürünü daha yakından tanıyabilir ve yine onların yerel dillerine aşinalık kazanabilirler.
Amerika’da aile yanı konaklama fiyatları ve Amerika konaklama fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Amerika’da Üniversite Okumak Size Ne Katacak?
Yurtdışında üniversite tercihinde bulunurken ülke seçimi konusunda alanından uzman kişilerden destek almanız sizlere doğru okulu seçme konusunda yardımcı olacaktır. Tüm ülkelerin birtakım ayrıcalıkları olmaktadır. Amerika üniversitelerinin avantajları arasında şunlar yer alır;
- Dünya çapında en iyi sıralamaları edinen okullarda eğitim alabilirsiniz.
- New York, San Francisco ve Los Angeles gibi dünyanın her yerinden göç alan şehirlerde okuyarak birçok farklı kültürü deneyimleyebilirsiniz.
- Amerika Üniversiteleri, devlet tarafından desteklenen ve denetlenen, akademik standartları açısından da uluslararası bilinirliği elde eden eğitim kurumlarıdır. Amerika’da lisans eğitimi alarak akademik donanımın yanı sıra çok kültürlü dil, iletişim ve iş becerilerini de edinebilirsiniz.
- Burada almış olduğunuz diploma uluslararası platformlarda geçerli olarak kariyer fırsatlarını önünüze sermektedir. Burada aldığınız üniversite eğitimi CV’nizi daha ilgi çekici yaparak kariyerinizde de bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
- Teknoloji alanında ciddi ilerlemeler kaydeden Amerika’da, araştırma imkanları da diğer ülkelerden daha fazla olmaktadır. Dünya devi şirketlerden biri ile çalışma fırsatını elde edebilirsiniz.
Amerika Üniversite Eğitimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Amerika’da üniversite sınavı var mı?
Cevap: Evet. Amerika üniversitelerine girmek için zorunlu olan SAT sınavını tamamlamanız gerekmektedir.
Soru: Amerika üniversitelerinde eğitim süresi kaç yıl?
Cevap: Amerika üniversiteleri lisans programları 4 yıl, yüksek lisans programları 2 yıl sürer.
Amerika Popüler Şehirleri
Los Angeles
Los Angeles ‘ Melekler Şehri’ olarak bilinmektedir. California eyaletinde yer alan Los Angeles, New York’tan sonra en büyük şehirdir. Burası 1787 yılında keşfedilmiş ve zamanla en hareketli metropol haline gelmiştir. Zengin kültürel aktiviteleri sayesinde ziyaretçiler tarafından sıklık ile ziyaret edilmektedir.
New York
ABD’nin kuzeydoğusunda yer almakta olup 20 milyonluk nüfusa sahiptir. Çok sayıda etnik grubu bünyesinde barındıran New York, dünyanın ekonomik olarak en güçlü şehirlerindendir. Turistik bölgeleri içerisinde Niagara Şelaleleri, Finger Lakes sayılabilmektedir
Miami
Amerika’nın en turistik bölgelerinden biri olan Miami aynı zamanda üniversite eğitimi için de sıklıkla tercih ediliyor. Öğrenciler arasında güzel havası ve plajlarıyla ünlü olan bu şehirde eğitim imkanları da oldukça gelişmiştir.
Boston
Amerika’nın kuzeydoğusunda bulunmakta olan Boston bir liman şehridir. Tarihi güzellikler ile donatılan Boston, Amerika’nın ilk metro sistemine sahip olan bölgedir. Doğu sahil turlarının vazgeçilmez duraklarından biri olan Boston‘u Amerika üniversiteleri eğitiminiz boyunca mutlaka ziyaret ediniz.
Houston
ABD’nin Teksas eyaletinde yer alan Houston, eyaletin doğusunda bulunmakta olup 2 milyondan fazla nüfusu barındırmaktadır. Texas’ın en büyük şehri olan Houston ABD’ninde en büyük 4.şehri sayılmaktadır. Bu kent NASA’ya ait bir uzay merkezine ev sahipliği yapmaktadır ve bu neden ile orijinal takma adı olarak ‘Space City’ de sıklıkla kullanılmaktadır.
California
Amerika ekonomisinde önder eyaletlerin başında gelen California pek çok ülkeden büyük nüfusa sahip bir eyalettir. California’da görmeniz gereken yerlerin başında; Los Angeles, San Francisco, San Diego, Las Vegas gelmektedir.