10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan ve yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada, nüfusu 37.5 milyonun üzerinde olan bir göçmen ülkesidir. Yüksek refah seviyesi ve yaşam kalitesiyle dünyanın en yaşanılabilir ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan ve aynı zamanda bir göçmen ülkesi olan Kanada Devleti, her yıl birçok yol ile binlerce göçmeni ülkesine kabul etmektedir.
CIC News’te yer alan habere göre Kanada, bu yıl 12 Mart’ta Kanada’nın 2020, 2021 ve 2022 yıllarında toplamda 1 milyondan fazla göçmene daimi ikametgah ve çalışma izni vermeyi hedefleyeceğini duyurmuştu; fakat Covid-19 salgını nedeniyle meydana gelen seyahat kısıtlamaları hedeflenen bu göçmenlik planının işlemesi sürecini yavaşlattı ve sonuç olarak, Kanada bu yıl için belirlediği 341.000 göçmen alımı hedefinin oldukça gerisinde kaldı. Ancak göçmenliğin ülkenin işgücü ihtiyacını karşılayarak ekonomisini güçlendirdiği düşüncesinde olan Kanada, yaşlanan nüfusunun ve düşük doğum oranının olumsuz ekonomik ve mali etkilerini dengelemek için yüksek düzeyde göçü sürdürmeye devam etmektedir. Bu yılki göç oranının düşüşünü telafi etmek için Kanada hükümeti, tarihindeki en iddialı göçmenlik seviyeleri planını belirledi ve Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Marco E. L. Mendicino’nun açıkladığı bu üç yıllık göçmenlik planına göre Kanada; 2021’de 401.000, 2022’de 411.000 ve 2023’te 421.000 göçmeni ülkesine kabul edecek.
Kanada göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek kişiler için en sık tercih edilen seçeneklerden biri ise Kanada’da önce eğitim almak sonrasında da göçmenliğe başvuru elde etme hakkını elde etmektir. Buna göre, Kanada üniversiteleri veya kolejleri bünyesinde sunulan diploma, lisans, yüksek lisans vb. akademik eğitim programlardan birine katılmak, programı başarıyla tamamlamak ve mezuniyet sonrasında çalışma izni alarak göçmenliğe başvurma hakkı elde edilmektedir. Bu akademik eğitim programının kapsamında öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca part-time çalışma hakkına sahip olmakla beraber okul bittikten sonra da tamamladıkları eğitim programının toplam süresine göre 1 ile 3 yıl arası çalışma izni alarak hem uluslararası eğitim ve iş deneyimine hem de bu eğitim ve iş deneyimi sonrasında göçmenliğe başvurma hakkına sahip olmaktadırlar ve Kanada Devleti, ülkesine gelen nitelikli öğrencilere uyguladığı bu göçmenlik programı çerçevesinde öğrencileri ülkeye kazandırmak için göçmenlik başvurusunun olumlu sonuçlanmasının sonucunda da öğrencilere önce daimi ikamet yani oturum izni sonrasında da vatandaşlık vermektedir.