Kanada Liseleri

Kanada’da lise okumak birçok öğrencinin hayalidir. Yabancı bir ülkede yeni arkadaşlar edinebilir, bir dili çok iyi bir şekilde öğrenebilir, üniversiteye en iyi şekilde hazırlanabilir ve yeni yerler keşfedebilirsiniz. Kanada’da lise eğitimi almak için belirli şartları tamamlıyor olmanız gerekmektedir.

Anka Study Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Kanada lise eğitim programları üzerine danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Başvuru ve fiyat bilgileri için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Kanada'da Lise Okumak

Kanada Lise Eğitimi

Kanada, dünya standartlarında eğitimi ile yıllardır yurtdışında lise eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olan Kanada’da lise okumak, öğrencinin uluslararası bir vizyonla kendi ayakları üzerinde durabilen ve kariyer planlamasını yapabilen bir birey haline gelmesini sağlamaktadır.

Lisede iyi bir eğitim alan öğrenci, istediği, hedeflediği üniversiteyi kazanarak hayatına yön verebilir. Bu eğitim bizim ülkemizde maalesef sadece özel liselerde verilebilmektedir. Türkiye’de özel lise fiyatına, yurtdışında çok daha kaliteli bir eğitim olanağı öğrencilere sağlanabilmektedir.

Erken yaşlarda gelişen öğrenme becerisiyle Kanada liselerinde dil eğitimini alan öğrenciler, uluslararası öğrencilerle kültürel bağ kurabilmekte ve tüm dünyadan arkadaşlar edinebilmektedir. Başarılı öğrenciler aynı zamanda istedikleri üniversiteyi de burslu olarak Kanada’da veya tercih ettiği herhangi bir ülkede okuyabilme şansına sahip olmaktadır.

Kanada lise eğitimi alan öğrenciler, birçok kültüre ev sahipliği yapan çok uluslu bir ortamda eğitim alırlar. Öğrenciler İngilizce ile birlikte Fransızca’ya da hakimiyet ve aşinalık kazanabilirler.

Kanada eğitim sistemi özel liseler ve devlet liseleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğitim kalitesinin devlet liselerinde de yüksek olması sebebiyle, Kanadalı öğrencilerin büyük çoğunluğu devlet liselerini tercih etmektedir. Bütçeye uygun olması ve yüksek standartta eğitimiyle siz de devlet liselerini tercih edebilirsiniz.

Kanada’da devlet lisesi eğitimine ayrılması gereken ortalama bütçe yıllık CA$14,000‘dır. Bu rakamın Türkiye’de özel lise fiyatlarına yakın olması sebebiyle Kanada lise eğitimi birçok veli ve öğrenci tarafından tercih edilmektedir.

Öğrencilere öğrenmeyi sevmeyi ve bilginin değerini öğretmeyi amaçlayan Kanada lise eğitimini tamamlayan bir öğrenci hayatı boyunca bu değerleri taşıyarak her alanda başarılı olabilmektedir.

Yurtdışında lise okumak istiyor ve hangi ülkeye gideceğiniz karar veremiyorsanız yurtdışında lise sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kanada Lise Kabul Şartları

Kanada’da lise okumak için belli başlı bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlar arasında yaş şartı, ortaokul bitirme ortalaması ve İngilizce yeterliliği yer almaktadır.

Yaş Şartı

Kanada liselerinde eğitim görebilmek için ilk şart öğrenim görmeye uygun yaş aralığında olmaktır. Kanada’da lise okumak için öğrencinin 15 ila 18 yaş aralığında olması gerekmektedir.

Ortaokul Bitirme Ortalaması

Kanada’da lise eğitimi almak isteyen öğrenci adaylarının öğrenim ortalamaları da önem taşımaktadır. Öğrenciler, 100 puan üzerinden en az 60 ortalamaya sahip olmalıdır. 5’lik puan sisteminde ise en az 3 puan ortalamasına sahip bir öğrenci lise eğitimini Kanada’da almak için başvurabilir.

İngilizce Dil Yeterliliği

Kanada lise eğitimi başvurusunda bulunabilme gerekliliklerinden bir diğeri ise İngilizce dil yeterliliğidir. Öğrenci adaylarının Kanada liselerinde öğrenim görebilmeleri için belirli bir seviyenin üzerinde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Öğrenciler İngilizce bilgilerini uluslararası sınavlarla kanıtlamaktadır. Kabul gören sınavlardan bazıları, IELTS ve TOEFL sınavlarıdır.

TOEFL Junior Sınavı

Kanada’da lise eğitimi görmek için gerekli olan bir diğer sınav da TOEFL Junior‘dır. TOEFL Junior sınavına girerek İngilizce seviyelerini ölçen öğrenciler Kanada’da lise eğitimi görmek için bir başvuru şartını daha yerine getirmiş olur. Sınav dinlediğini anlama, dil formu ve anlamı, okuduğunu anlama şeklinde 3 bölümden oluşmaktadır.

IELTS Sınavı

İngilizce dil seviyesi belirlemek için uluslararası alanda geçerliliğe sahip olan bir diğer sınav IELTS Sınavıdır. Kanada’da lise okumak isteyen öğrencinin IELTS’den en az 210 puan alması gerekmektedir.

Kanada Lise Başvuru Süreci

Kanada Lise Başvurusu Sırasında Gerekli Belgeler

Kanada’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin başvuruda bulunmadan önce bazı evrakları hazırlamaları gerekmektedir.

  • Liseden önceki eğitim hayatınızda aldığınız notları gösteren not döküm belgesi,
  • Ortaokul diploması,
  • Kanada’da neden eğitim görmek istediğinizi anlatan bir niyet mektubu,
  • Öğrencinin 3 farklı öğretmeni tarafından İngilizce olarak yazılmış referans mektupları,
  • Banka hesap dökümü (İngilizce ve öğrencinin velisine veya kendisine ait olmalıdır.),
  • 18 yaşından küçük öğrenciler için, anne babasının noter onaylı izin kağıdı,
  • Kanada’da öğrenim göreceğiniz dile yönelik olarak yeterliliğiniz olduğunu gösteren sınav belgesi (IELTS, TOEFL Junior) hazırlanması gereken belgeler arasında yer alır.

Kanada Lise Başvuru Tarihleri

Kanada lise eğitiminin başlangıç tarihleri Türkiye ile benzerlik göstermektedir. İki dönem şeklinde eğitim verilen liselerde Güz ve Bahar dönemleri bulunmaktadır. Kanada’da güz eğitim dönemi Ağustos ayında başlar.

Kanada’da bahar dönemi Ocak ayında başlamaktadır. Yarı dönem tarihlerinin çakışmaması ve öğrencinin dersleri takip edebilmesi açısından Ağustos ayında başlayan eğitim süreci öğrenci adayları için daha verimli olmaktadır.

Kanada’da lise eğitimi almaya karar veren öğrenciler başvurulacak lise belirlendikten sonra lise başvurularını birkaç ay öncesinden yaptırmalıdır. Kanada’da güz dönemi eğitiminin Ağustos ayında başladığı göz önüne alınırsa başvuruların bir önceki dönem sonunda bitmiş olması gerekir. Bahar dönemi başlangıç tarihi olan Ocak ayında eğitim görmek isteyen öğrenciler ise Kasım ayına kadar başvurularını tamamlamalıdır. Kanada’da bir akademik dönem için eğitim alabilmek mümkündür.

Kanada Lise Dönem Başlangıç ve Son Başvuru Tarihleri Güz Dönemi Bahar Dönemi
Başlangıç Tarihi Ağustos Sonu – Eylül Başı Ocak
Son Başvurular En Geç Haziran – Temmuz
En Geç Kasım

Kanada Eğitim Sistemi

Kanada’da 11 tane eyalet bulunur. Her eyalette eğitim sistemi farklılık gösterebilmektedir. Kanada lise eğitimi 4 yıl sürmektedir. Bazı eyaletlerde eğitim 3 yıldır fakat 4 yıldan az eğitim veren liselerde eğitim alan öğrencilerden, lisans öncesi 2 yıllık bir eğitim daha alma şartı istenilebilmektedir.

Kanada lise eğitiminde 1 yıl, 2 dönemden oluşmaktadır. 1. yarıyıl Ağustos, 2. yarıyıl Ocak ayında başlamaktadır. Lise eğitimine kayıtlar ve başvurular 2. yarıyılda da yapılabilmektedir. Öğrenci, Türkiye’de okurken Kanada’ya lise tamamlamaya giderse ve Kanada’da 3 yıl okuduktan sonra tekrar Türkiye’ye dönerse istediği üniversiteye sınavsız giriş imkanına sahip olabilmektedir.

Her lisede aynı müfredat programı kullanılmaktadır ve aynı sınav soruları sorulmaktadır. Kanada lise eğitimi veren öğretmenler, kendi branşlarında üniversiteden sonra uzmanlaşmak için eğitim almaktadırlar. Her öğretmen yüksek lisans seviyesinde eğitim almıştır.

Kanada'da Lise Eğitimi Sistemi

Devlet liselerinde zorunlu dersler ve seçmeli dersler bulunmaktadır. Matematik, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri gibi derslere tüm öğrencilerin katılması gerekmektedir. Seçmeli dersler öğrencinin ilgi alanına göre tercih ettiği dersleri içermektedir. Moda tasarımı, yemek pişirme, müzik, spor gibi derslerle öğrencilerin kişisel yatkınlıkları tespit edilmektedir ve öğrencilere sosyal katkı sağlanmaktadır. Seçmeli derslerde öğrenciler, pratik yaparak öğrenme ve yeteneklerini sergileyebilme imkanı bulmaktadır.

Kanada’da resmi dil İngilizce olduğu için genellikle tüm eyaletlerde, eğitim dili İngilizcedir. Sadece Quebec eyaletinde Fransızca eğitim dili olarak kullanılmaktadır.

Kanada YÖK Denkliği

YÖK denkliği liselerden alınan diplomanın, YÖK tarafından onaylanması ve kabul edilmesidir. Başka bir deyişle Türkiye’de verilen diplomalarla yurtdışında verilen diplomanın eşdeğer sayılmasıdır.

Kanada liselerinden alınan diplomanın, uluslararası geçerliliği bulunmaktadır. Hemen hemen her ülkede denkliği olan Kanada lise diploması, öğrencilerin Kanada lise eğitimini tercih etmesinin bir diğer sebebidir.

Öğrenci Kanada’da lise okurken, Türkiye’ye geçiş yapıp Türkiye’de liseye devam etmek isterse eğitimine kaldığı yerden devam edebilir. Kanada lise eğitiminde alınan dersler, buradaki liselerde de geçerli sayılmaktadır.

Kanada Lise Tipleri

Kanada’da liseler devlet liseleri ve özel liseler olarak ikiye ayrılmaktadır. İkisi de ücretlidir fakat devlet liseleri özel liselere göre biraz daha düşük maliyetlidir. Kanada liseleri tarafından belirlenen yıllık ücretlere genellikle konaklama ücretleri de dahil edilmektedir.

Devlet Liseleri

Kanada’da devlet liseleri en az özel liseler kadar kaliteli eğitim sunmaktadır. Uluslararası öğrencilerin ilk tercihi devlet liseleri olmaktadır. Kanada’da devlet liseleri “District” olarak ayrılmaktadır. Genellikle her bölgede 4-10 kadar devlet lisesi bulunmaktadır. Sayıca çok fazla devlet lisesi bulunması öğrencilere yaşayacakları mahalleyi bile seçme imkanı sunmaktadır.

Özel Liseler

Kanada’da özel liseler, devlet liselerine göre daha fazla imkan sunabilmektedir. Fiyatları yıllık CA$20,000‘dan başlamaktadır. Özel liseler öğrencilere sunduğu ekstra imkanlarla hedefe yönelik pratik eğitimler sunmaktadır. Öğrenci, üniversite yıllarına kariyer planı yapılarak hazırlanma imkanına sahip olur.

Kanada Lise Bölümleri

Kanada lise eğitiminde pek çok farklı bölüm seçeneği öğrenciye sunulmaktadır. Türkiye’deki eğitim sistemine benzer olarak Kanada’daki liselerde de öğrenciler yatkın oldukları alanlara yönlendirmektedir. İstedikleri bölümleri seçerek eğitim hayatlarına başlayan öğrenciler üniversitede ideallerindeki bölümü ve ileride istedikleri mesleği yapabilme imkanına bir adım daha yaklaşmış olur.

En yatkın olduğu bölümleri seçerek lise hayatlarına başlayan öğrenciler, mutlu bir eğitim hayatı geçirerek üniversite için sağlam bir temel oluşturabilir. Kanada liselerinde bölümlerden öne çıkanlar; Matematik, Fen, Sosyal, Sanat, Spor ve Teknoloji gibi alanlardır.

Matematiğe ilgisi olan ve üniversite eğitimini de bu yönde almak isteyen öğrenciler matematik bölümünü seçerek lise eğitimini matematik üzerine alabilir ve üniversitelere matematik üzerinden hazırlanabilir.

Çağımızın en önemli gereksinimlerinden biri olan teknoloji de Kanada liselerinde eğitim görebileceğiniz bölümler arasında yer almaktadır. Kanada liseleri sürekli güncellenen son teknolojilerle eğitim vermektedir. Teknoloji alanına ilgi duyan ve bu yönde kendisini geliştirmek isteyen lise öğrencileri Kanada liselerinde gördükleri eğitimle hem çağı yakalamış hem de yurtdışında teknoloji üzerine lise eğitimi almanın avantajlarına kavuşmuş olur.

Sanat ve spor gibi özel yetenek gerektiren bölümler de Kanada liselerinde mevcuttur. Bu alanlara yatkınlığı olan öğrenciler yabancı bir dilde eğitim görmenin ayrıcalığını yaşarken özel yetenek gerektiren alanlarda lise eğitimi almanın keyfini çıkartır.

Teknoloji Eğitimi Sosyal ve Beşeri Bilimler Matematik Fen Bilimleri Bilgisayar Bilimleri Sosyal Bilimler Sanat İşletme
Ulaştırma Teknolojisi Eşitlik ve Sosyal Adalet Matematiğin Temelleri Fizik Bilgisayar Bilimleri Ekonomi Dans İşletmeye Giriş
Yapı Teknolojisi Filozofi Matematik Prensipleri Kimya Programlamaya Giriş Coğrafya Drama Muhasebe
Teknolojik Dizayn Sosyal Bilimler Data Yönetimi Matematiği Biyoloji Bilgisayar Programlama Tarih Sanat Tarihi Girişimcilik
Sağlık Teknolojisi Dünya Kültürleri Foksiyonlar Çevre Bilimi Hukuk Medya Pazarlama
Turizm Teknolojisi Beslenme ve Sağlık Gelişmiş Fonksiyonlar
Dünya ve Uzay Bilimi
Politika Müzik
Uluslararası İşletme
Üretim Teknolojisi
Geometri Grafik Tasarımı
İletişim Teknolojisi
Uzay Geometrisi
Animasyon
Bilgisayar Teknolojisi
Kalkülüs ve Vektörler

Kanada Lise Programları

Dünyadaki en iyi finanse edilen devlet lisesi sistemlerinden birine sahip olan Kanada, geleneksel ABD değişim programlarına kaliteli bir alternatif sunmaktadır. Kanada liselerinde tercih edebileceğiniz birçok eğitim programı bulunmaktadır. Bu programlar öğrencinin aldığı eğitimin düzeyini yükseltmek ve desteklemek için oluşturulmuştur.

  1. Lise Değişim Programı

    Lise Değişim Programı

    Kanada lise değişim programları öğrencilere 1 yıl Kanada’da okuma fırsatı sunmaktadır. Öğrencilerin dil hakimiyetini geliştirerek Türkiye’ye dönmesi ve daha donanımlı şekilde üniversiteye hazırlanması birçok aile tarafından tercih edilmektedir.

    Kanada lise değişim programına katılan öğrenciler katılım yılı sonrasında Türkiye’ye döndüklerinde eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmektedir. Öğrencinin Kanada liselerinde alacağı derslerin tamamının Türkiye liselerinde denkliği bulunmaktadır.

    Yurtdışında lise okumak öğrencilere, yeni bir kültürü tanıma ve onu deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Yeni fikirler keşfetmek, farklı yaşam tarzları ve inanç sistemleri olan insanlarla tanışmak uluslararası eğitimin en büyük artılarından biridir.

    Kanada lise değişim programı, kaliteli bir eğitimin standartlarından ödün vermeden, öğrencilerin yeni bir toplumda yer edinmesi ve global bağlantılar kurmalarına yardımcı olabilir. Öğrenci, Kanada Lise değişim programı ile Fransızca becerilerini arttırma şansı yakalayacaktır. Fransız kültürü ve Fransızca’yla ilgilenen öğrencilere sunulan dil geliştirme kursları mevcuttur. Öğrenciler Fransızca deneyimi için Quebec şehrini ziyaret edebilir ve dil hakimiyetini geliştirebilir.

  2. ESL Programı (İngilizce Destek Programı)

    ESL Programı (İngilizce Destek Programı)

    ESL programı Kanada’daki akademik programlara hazırlanan veya iletişim becerilerini geliştirmek isteyen öğrencilere destekleyici dil eğitimi sunmaktadır. Öğrenciler, en az 6 hafta olmak şartıyla herhangi bir sömestrda ESL programına katılabilirler. Kısa süreli öğrenciler için esnek başlangıç tarihleri mevcuttur. Öğrenciler herhangi bir yarıyılın ilk yarımı sırasında ESL eğitimine başlayabilir.

    Lise İngilizce hazırlık dersleri olan, ESL dersleri hafta içi sabah ve öğleden sonra verilir. Sınıf mevcutları düşük tutulmaktadır, böylece her öğrenci bireysel ilgi görme şansı yakalamaktadır.

    ESL programı dinleme, dil bilgisi, kelime hazinesi, yazma, konuşma, telaffuz etme, ve okuma alanlarını geliştirmek adına tasarlanmıştır. ESL programlarında tüm sınıflar etkileşimlidir ve kültürel bilgiler de içerir. Sertifikalar, bir seviyeyi tamamlayan öğrenciler tarafından kullanılmaya başlanabilirler.

    İlerleme Nasıl Yapılır?

    1. Öncelikle öğrenci, İngilizce dil değerlendirmesine tabii tutulur. Bu değerlendirme puanı, öğrencinin programın hangi seviyesine gireceğini belirlemektedir.
    2. Öğrenci Lise İngilizcesini (ENGL 90) tamamlayana kadar kademe kademe seviye atlayarak ilerlemektedir.
    3. Öğrenci Lise İngilizcesi seviyesini tamamladığında, üniversitenin ilk yılı veya ikinci yılında öğrenci bir diploma veya sertifika programlarına katılma hakkına sahip olur.

    ESL Dönemleri

    ESL eğitimi yılda 3 dönem yapılmaktadır.

    • Güz (Eylül – Aralık – 15 hafta)
    • Kış (Ocak – Nisan – 15 hafta)
    • Bahar (Mayıs-Ağustos – 15 hafta)

  3. International Bakalorya (IB Diploma)

    International Bakalorya (IB Diploma)

    Uluslararası Bakalorya (IB) ilk olarak iki yıllık ileri düzey bir lise müfredatı olarak kurulmuştur. Müfredat, öğrencilere işbirliği, tartışma ve iletişim yoluyla bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı sunmaktadır. Bu diplomayı alabilmek için, öğrencilerin altı temel alanda (dil ve edebiyat, dil edinimi, bireyler ve toplumlar, bilimler, matematik ve sanat) bir eğitimi tamamlaması gerekmektedir.

    Bu programın gereklilikleri arasında, 4000 kelimelik bir extended essay yazma ve 150 saatlik CAS (Creativity-Activity-Service) aktivitelerini tamamlamak bulunmaktadır. Öğrenciler ayrıca iki resmi proje tamamlamak ve mayıs sınavlarının başarıyla vermek durumundadır.

  4. Advanced Placement (AP, İleri Düzey Yerleştirme)

    Advanced Placement (AP, İleri Düzey Yerleştirme)

    New York merkezli College Board’un 1955’ten itibaren başlattığı AP, öğrencilerin hala lisedeyken üniversite düzeyinde ders almalarına ve sınava girmelerine yardımcı olmaktadır. Bu üniversiteye hazırlık kurslarının sonunda öğrenciler, Victoria’daki Kanada Koleji Kurulunca sınava tabii tutulurlar. Öğrenci 4/5 veya 5/5 puan alırsa, bir üniversite ders kredisi kazanabilir.

    AP sınavları yılda bir kez, AP programına katılan liselerde, Mayıs ayında verilmektedir. Öğrenciler sadece seçtikleri alanlarda AP dersleri almalıdırlar, çünkü AP sınavları belirli bir alanda yüksek düzeyde yetkinlik gerektirir. AP’yi, zorlu yanlarını göz ardı ederek seçen öğrenciler, zorlu iş yükü karşısında bunalmış hissedebilirler.

    Advanced Placement sınavlarının içeriği, öğrencinin seçtiği 3-4 dersten birinin içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Sınav içerikleri her zaman hızlı ve eleştirel düşünmeyi gerektirir. Öğrencilerden yazması istenilen İngilizce kompozisyon yapılan AP sınavının en zorlu bölümlerinden birisidir.

  5. IGCSE (International General Certificate of Secondary Education)

    IGCSE (International General Certificate of Secondary Education)

    IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), 14-16 yaş arası çocuklar için dünyanın en popüler uluslararası niteliklerinden biridir. IGSCE, kendi ülkenizde veya yurtdışında yükseköğrenim veya mesleki çalışmalara açılan kapı olarak nitelendirilebilir. IGSCE’nin sizlere yardımcı olabileceği konular:

    • Yurtiçinde veya yurtdışında kolej veya üniversitede yer almak
    • Daha iyi kariyer fırsatları bulmak

    IGCSE İngilizce’de bir C Sınıfı kazanmak, İngilizce konuşulan ülkelerde bazı üniversitelerin dil gereksinimlerini karşılamak için yeterli olmaktadır.

Kanada’da Lise Fiyatları

Türkiye’den de her yıl hatırı sayılır miktarda öğrenci, lise eğitimi için yurtdışına gitmektedir. Yurtdışında lise eğitimi almak isteyen adayların birçoğu Amerika, Kanada veya İngiltere’yi tercih etmektedir. Üç ülke arasındaki en ekonomik ve en kaliteli eğitimi Kanada sunmaktadır. Kanada’da lise eğitimine ayrılması gereken bütçe ortalama olarak Türkiye’de özel lise eğitimine ayrılan bütçeye yakın olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir. Ortalama fiyatlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Kanada Lise Fiyatları
Kanada Lisesi Konum Kayıt Ücreti Yıllık Eğitim Ücreti
10 Ay Konaklama Ücreti
Keystone International Toronto 250CA$ 18,800CA$ 10,750CA$
Vineridge Academy Ontario 250CA$ 14,400CA$ 8,000CA$
Bodwell Highschool Ontario 350CA$ 18,000CA$ 16,000CA$
Toronto School District Toronto 200CA$ 14,000CA$ 11,500CA$
North Vancouver School District Vancouver 200CA$ 14,000CA$ 8,750CA$
Aldergrove Community Secondary British Columbia 200CA$ 12,000CA$ 9,600CA$
Blyth Academy Toronto 250CA$ 18,450CA$ 11,500CA$
Nanaimo Ladysmith Public Schools Vancouver 500CA$ 12,000CA$ 8,000CA$
Brookswood Secondary Schools British Columbia 250CA$ 12,000CA$ 9,600CA$
Ashbury College Ottowa 500CA$ 26,300CA$ 38,400CA$
Braemar College Ontario 300CA$ 14,800CA$ 10,000CA$
Luther College Saskatchewan 100CA$ 25,030CA$ 12,560CA$

Kanada lise eğitimi başlangıcında ayrılması gereken bazı diğer giderler vardır. Bunlar okulun bulunduğu konuma ve okula göre değişmektedir. Ekstra çıkan ücretlerden bazıları genel sağlık sigortası, ders materyal ücreti, öğrenci harçlığı, uçak bileti gibi giderlerdir. Kanada liseleri hakkında daha detaylı ücret bilgileri için danışmanlık ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kanada’da Burslu Lise Eğitimi

Kanada lise eğitiminde öğrenciler burslu eğitim alabilmektedir. Ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulduğunda burs açısından oldukça fazla fırsat bulunmaktadır. Burs seçenekleri şu şekilde gruplandırılabilir;

  • Atletizm Bursu: Spor alanında başarıları bulunan öğrencilere verilen burslardır.
  • Sanat Bursu: Müzik, resim, sahne sanatları gibi alanlarda başarıları bulunan öğrencilere verilen burslardır.
  • Demografik Burslar: Yabancı öğrencilere ırk, cinsiyet, din gözetmeksizin sağlanan burslardır.
  • Okul Sponsorluğu: Lise eğitiminize başlayacağınız veya devam edeceğiniz yurtdışındaki lisenin sizin okul masraflarınızı karşıladığı burslardır.
  • Yerel Burslar: Eğitim görmeyi planladığınız ülkede hem yerel öğrencilerin hem de uluslararası öğrencilerin başvurabildiği burslardır.
  • İhtiyaç Bursları: Maddi durumu iyi olmayan öğrencilere sağlanan burslardır.
  • Okul Bursları: Okulun tamamen sponsor olmak yerine öğrencilerine belirli indirimler yaptığı burslardır.
  • Üstün Başarı Bursları: Not ortalaması yüksek olan öğrencilere verilen burslardır.

Burs Sınavları

Kanada’da uluslararası öğrenci kabul eden liseler, burs vermek için genellikle kendi sınavlarını yapmaktadırlar. Bu burslardan faydalanabilmek için öğrencinin istenen başarı not ortalamasını tutturması şarttır. Başarılı öğrencilere CA$5,000 – CA$15,000 arasında burs verilmektedir.

Kanada Vizesi

Kanada’da lise eğitimi almak için en önemli unsurlardan biri vizedir. Kanada liselerine kabul alan öğrencilerin vize alması çok kolaydır. Kanada liselerine kabul alan ve bazı diğer şartları karşılayan öğrenci Kanada Konsolosluğundan vize randevusu alarak vize görüşmesine gitmektedir.

Anka Study öğrencilerin Kanada vize başvuru sürecini yönetmektedir ve takip etmektedir. Vize başvurusu için gereken tüm evraklar öğrenci ve veli ile iş birliği içinde eksiksiz toplanır ve konsolosluğa iletilir. Öğrenci vize görüşmesine gitmeden önce sorulabilecek sorular ve görüşmenin detayları hakkında bilgilendirilir. Kanada vize başvurusunun takibi ve sonuçlandırılması da bizler tarafından yapılmaktadır.

Kanada öğrenci vizeleri 3 gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

  • S1 Öğrenci Vizesi

S1 öğrenci vizesi 6 aydan fazla alınacak eğitimler için verilmektedir. Kanada lise, Kanada lise değişim programı, Kanada üniversite eğitimi, Kanada yüksek lisans ve 6 aydan uzun Kanada sertifika programları için bu vize türü verilmektedir.

  • CAQ Quebec Öğrenci Vizesi

Ayrıca, Quebec Öğrenci Vizesi-CAQ de bulunmaktadır. Bu vize, Kanada’nın Quebec eyaletinde öğrenim görmek isteyenlere, Kanada öğrenci vizesi ile birlikte ek olarak verilir.

Bunun yanında ayrıca Kanada’da bir eğitim kurumunda eğitim almak için vize dışında eğitim izni de verilebilmektedir. Bu izni alan öğrenciler, belirtilen ders ve program süresince Kanada’da onaylanmış bir eğitim kurumunda eğitim almaya hak kazanmış olur.

Vize Başvurusu için Gerekli Belgeler

  • En az 6 ay geçerli pasaport ve eski pasaport varsa dolu sayfalarının fotokopileri,
  • Vize başvuru formu,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Vize başvuru ücreti banka dekontu,
  • Gidilecek eğitim kurumundan alınan kabul belgesi,
  • Konaklanacak yeri niteleyen bir belge,
  • Eğitim sırasında öğrencinin yaşam masraflarının karşılanabileceğini niteleyen veliye ait son 3 ay banka dökümleri,
  • Gidilecek okulla ilgili hedefleri ve sonrası için planları anlatan ve İngilizce yazılan niyet mektubu,
  • Ülkeye kendi başına gidecek 18 yaşından küçükler için noterde hazırlanmış anne, baba ve Kanada’da çocuğun mesuliyetini üstlenen kişi tarafından imzalanmış belge,
  • Diploma, öğrenci belgesi,
  • Adli sicil kaydı,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği

Vize Ücreti

Kanada lise eğitimi almak için edinilen öğrenci vizesi ücreti CA$150’dır. Bu tutarların, konsolosluk tarafından belirtilen hesaba yatırılması gerekir. 6 aydan kısa eğitimler için alınan vizenin ücreti CA$100’dır.

Kanada’da Konaklama

Kanada’da lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin lise harcından sonra gelen en büyük maddi giderleri konaklama ücretleridir. Kanada lise eğitimi sırasında tercih edilebilecek 3 tür konaklama çeşidi vardır. Bunlar aile yanı konaklama, yurt konaklama ya da özel ev konaklamadır.

  1. Aile Yanı Konaklama

    Aile Yanı Konaklama

    Kanada lise eğitimi dil okulu eğitimi veya lisans eğitimlerinde en çok tercih edilen konaklama seçeneklerinden birisi, aile yanı konaklamadır. Ülkedeki okulların tamamına yakınının, yabancı öğrencileri aile yanına yerleştiren sistemi bulunmaktadır. Aile yanı konaklamayı tercih ettiğiniz okul ayarlamaktadır.

    Aile yanı konaklamayı tercih eden öğrencilerin, okula başvuru esnasında bu aile yanı konaklama başvurusu da yapması gerekmektedir. Aile yanı konaklama Kanada kültürünü tanımak ve öğrencilerin İngilizce ya da Fransızca dillerini geliştirmeleri açısından önemli avantajlara sahiptir. Kanada’da aile yanında konaklayan öğrenciler Kanada’da ki yaşama çok daha çabuk adapte olmaktadır.

    Aile yanı konaklama ayrıca, öğrencilere daha düzenli ve güvenli bir konaklama ortamı da sunmaktadır. Aile yanı konaklama seçeneğinde kişiye özel bir oda verilir. Kişi kendi evinde gibi hayatını sürdürür. Tek kişilik ve özel olarak hazırlanmış bu odalarda, televizyon ve internet olmakla beraber, oda temizliği aile tarafından yapılmaktadır. Kahvaltı ve akşam yemeği genelde konaklama fiyatlarına dahil edilmektedir.

    Kanada aile yanı konaklama fiyatları şehre ve evin konumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle fiyatlar aylık CA$700 – CA$1000 arasında değişmektedir.

  2. Yurtta Konaklama

    Yurtta Konaklama

    Kanada lise öğrencilerinin tercih edebileceği bir diğer konaklama türü ise yurt konaklamadır. Yurt konaklamasında öğrenciler çok uluslu sosyal bir ortamda konaklayarak uluslararası dostluklar edinebilir. Öğrenci, edindiği arkadaşlarından ödevler konusunda destek alabilir ve bilgi alışverişinde bulunabilir. Öğrenci, okula ait ya da özel yurtlarda konaklayabilir.

    Ülkedeki çoğu okulun kampüs içi ve dışında yurtları bulunmaktadır. Yurtların çoğunun oda, yatak ve diğer imkanları oldukça gelişmiştir. Yurtlarda tek kişilik ya da ortak oda seçenekleri bulunmaktadır. Ortak odalarda tuvalet, banyo ve mutfak ortak kullanımdadır.

    Kanada’daki yurtların çoğu mobilyalıdır ve öğrencileri yeni kişilerle tanışma, sosyal aktivite imkanı sunan programlar düzenlemektedir. Ülkedeki yurtların 9 aylık konaklama fiyatları CA$7,000 – CA$15,000 arasında değişmektedir. Yurt fiyatları şehirlerin kozmopolitliğine ve yurdun konumuna göre değişiklik göstermektedir. Öğrenci kampüs içinde veya kampüse yakın bir yurtta konaklarsa, hem zamandan hem de ulaşım maliyetlerinden tasarruf edebilir.

  3. Özel Ev Kiralama

    Özel Ev Kiralama

    Kanada lise öğrencilerinin tercih edebileceği bir diğer konaklama seçeneği ise özel ev kiralamaktadır. Özel ev kiralamak genelde öğrenci velisi ile beraber konaklamak istediğinde tercih edilmektedir. Bir diğer sebebi de öğrenciler yaşadıkları şehre alıştıktan sonra biraz daha rahat bir yaşama sahip olmak için özel daire kiralamayı düşünürler. Fiyatların aile yanı konaklama ve yurt konaklamasına göre pahalı olmasından dolayı bazı öğrenciler 2-3 kişi ortak ev kiralamaktadır.

    Kanada’da öğrencilere yönelik çok sayıda kiralık ev bulunmaktadır. Kanada’da ev kiraları evin bulunduğu şehre ve mahalleye göre değişiklik göstermektedir. Ülkedeki bazı okullar kiralık ev konusunda öğrencilerine yardımcı olmaktadır. Talep dahilinde, Anka Study öğrencilere kiralık ev bulmaları konusunda da yardımcı olmaktadır. Ev kiraları yaklaşık olarak CA$1000 ile başlamaktadır.

Lise Mezuniyeti Sonrası Üniversite

Kanada, yabancı öğrencilerin eğitim için en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Ülke ve okullarının sunduğu imkanlar eğitim için Kanada’yı her geçen gün daha cazip hale getirmektedir.

Kanada lise eğitimi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra sıklıkla Kanada üniversiteleri bünyesinde okumayı tercih etmektedir. Kanada’da lise eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, ülkenin tüm üniversitelerinde lise ortalamalarına göre burslu okuma imkanına sahip olmaktadır.

Başka bir ülkede mezun olduktan sonra Kanada’da üniversite okumak isteyen öğrencilerden TOEFL, IELTS, SAT gibi sınavlarda başarılı olma şartı aranmaktadır. Ancak liseyi Kanada’da okuyan öğrenciler, bu sınavlara girmeden ülkede üniversite okuyabilmektedir.

Community College

Community College 1-2 yıllık üniversite programıdır. Öğrenci 4 yıllık bir üniversiteye gitmeden önce 2 yıl Community College eğitimi alarak sonrasında 4 yıllık üniversitelere geçiş yapabilir ve 2 yıl daha eğitim alıp lisans mezunu olabilir. Community College eğitiminin ders içerikleri olarak 4 yıllık üniversitelerden farkı yoktur. Öğrenci istediği alanda 4 yıllık üniversite derslerinin ilk 1 veya 2 yılını alarak ders kaybı olmadan lisans eğitimini 4 yıl sonunda geçiş yaptığı üniversitede bitirebilir.

Kanada’da Community College eğitimi, hem Kanada vatandaşı öğrenciler tarafından hemde uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen eğitim programıdır. En büyük sebebi ise eğitim ücretlerinin 4 yıllık üniversitelere göre %30-%50 oranlarında daha düşük olmasıdır.

Kanada’da Community College eğitimine katılan öğrencilere çalışma izni verilmektedir. Eğitimi tamamlayan öğrenciler Kanada göçmenlik programına katılmaya hak kazanmaktadır. Öğrenci bu sürecin sonunda Kanada vatandaşlığı da alabilir.

Kanada Lisans Eğitimi

Kanada’da lisans eğitimleri Eylül ve Mayıs ayları arasında verilmektedir. Eğitim 2 dönemden oluşmaktadır. Eğitimin oldukça yüksek standartlarda olduğu bu ülkede üniversite okumak öğrencilere, mezuniyet sonrası çok rahat iş bulma olanağı sağlamaktadır. Kanada’da en çok tercih edilen lisans eğitim programları tıp, mühendislik, mimarlık, bilgisayar teknolojileri, iletişim, ulaşım, madencilik, işletme gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Kanada Liselerine Giriş Sınavı Var Mı?

Kanada ülkesinde lise eğitimi almaya başlamak için herhangi bir sınav yoktur. Öğrenciler okullara başvuru yaparak değerlendirmeye alınır ve değerlendirmenin sonucuna göre kabul alırlar. Başvuru şartlarını tamamlayan öğrenciler üniversiteye kabul alma aşamasında herhangi bir sorun yaşamazlar.

Kanada’da Lise Okumak ve Avantajları

Kanada’da lise okumak öğrenciye birçok şey katacaktır. Yüksek kalitede eğitim ve uluslararası bir ortamda eğitim ile öğrenci kendini bulacak ve hayatına yöne verecektir.

Paris’ten sonra Fransızca konuşulan en büyük şehir olan Montreal şehri ve Quebec şehri, Kanada da bulunmaktadır. Genellikle Fransızca dil eğitimi için, aileler çocuklarını Montreal şehrine göndermektedir. Günümüzde tek bir yabancı dil bilmek artık pekte yeterli olmamaktadır. Öğrenci, İngilizcenin yanı sıra, Fransızca eğitimini de temelden alarak dil açısından avantaj kazanabilir.

Kanada’da sporun yeri ayrıdır ve spora çok önem verilir. Hokey ve buz hokeyi Kanada’nın milli sporlarıdır. Öğrenciler lise eğitimi alırken ayrıca buradaki spor dallarından biriyle ilgilenerek de, bu dalda kendini geliştirebilirler.

Kanada’da lise okumak öğrenciye neler katar;

  • Öğrenci erken yaşta ana dili gibi İngilizce öğrenebilme,
  • Kanada’da sınavsız üniversite okuma imkanı,
  • Kanada lise diploması ile Türkiye’deki üniversitelere sınavsız giriş hakkı kazanma,
  • Çok kültürlü ve suç oranı düşük bir ülkede eğitim alma,
  • Kültürü, misafirperver insanları ve mükemmel doğası ile eşsiz bir ortamda eğitim almak.

Sıkça Sorulan Sorular

Lise son sınıfı Kanada’da okuyabilir miyim?

Lise son sınıf eğitimi için Kanada liselerine transfer olabilirsiniz. Son sınıfta dil bilgisi zayıf olup Kanada liselerine transfer olan öğrenciler, üniversite hazırlık döneminde hem lise dersleri açısından hem de üniversiteye hazırlık eğitimi açısından zorlanabilmektedir.

Ne kadar bütçe ayırmalıyız?

Kanada’da devlet liseleri için yıllık okul harcı en az CA$12000’dan başlamaktadır. Ekstra olarak düşünülmesi gereken giderler okul kayıt ücreti, ders materyal ücreti, konaklama ücreti, yaşam masrafları ve ulaşım giderleridir. Detaylı bilgi için danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

Kanada lise başvurusunu ne zaman yapmalıyım?

Kanada liseleri 2 dönem kayıt almaktadırlar. Eylül ayında okula başlayacak öğrenciler için başvurular, mart ayına kadar sürmektedir. Ocakta başlayacak öğrenciler için Kasım ayına kadar başvuru alınmaktadır.

Yanında kalacağım aile nasıl seçiliyor?

Güvenli, düzenli ve hoşgörülü kültürel paylaşımlarda bulunabilecek aileler gönüllülük esasına göre devlet tarafından seçilir ve onaylanır. Seçilecek ailelerin sicillerinin temiz olması gerekmektedir. Aile içinde daha önce hiçbir sorun yaşanmamış olması şart koşulmaktadır. Aileler seçim sonrasında öğrenci konaklama sırasında yapılacaklara dair eğitim almaktadır.

Kanada’da İngilizceyi ne kadar sürede öğrenirim?

Bu süreç kişiden kişiye değişmekle beraber, özellikle 3 ay gibi kısa bir sürede, öğrenciler kendilerini ifade edebilmektedir. 6 ayda ise çok rahat bir şekilde konuşabilmektedirler.

Kanada devlet liselerine giriş sınavı var mı?

Kanada’da devlet liselerine giriş sınavı yoktur. Yaş, İngilizce yeterliliği ve ortaokul bitirme ortalaması şartlarını tamamlayan her öğrenci sınavsız şekilde devlet lisesi eğitimi alabilir.

İletişim Formu