TOEFL Sınavı

TOEFL sınavı uluslararası öğrencilerin yurtdışında üniversite eğitimine kabul almak için tamamlamaları gereken bir sınavdır. TOEFL sınavı dünya çapında kabul görmektedir ve birçok avantaj sağlamaktadır. TOEFL sınavı nedir, nasıl hazırlanılır gibi tüm soruların cevabını bu içerikte bulabilirsiniz. Aynı zamanda başvuru  ve sınav tarihleri hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

TOEFL, diğer adıyla Test of English as a Foreign Language dünya üzerinde kabul gören uluslararası bir sınavdır. İlk olarak 1964 yılında düzenlenen bu sınav başlangıçta sadece ABD’nin kabul ettiği bir sınav iken zaman içerisinde İngiltere, Avustralya, İsveç ve 130’dan fazla ülkenin kabul ettiği bir sınav haline geldi.

TOEFL sınavına katılarak İngilizce seviyenizi sınayabilir, bazı meslek gruplarının gerektirdiği İngilizce sınavı yeterliliğini karşılayabilir ve bazı okulların kabul ettiği üniversiteye girişi sınavı yeterliliğini yerine getirebilirsiniz.

TOEFL sınavı hakkında daha kapsamlı bilgi kütüphanesine erişim için tıklayın.

TOEFL sınavı ile ilgili başvuru yapmak veya fiyatları hakkında bilgi almak için danışmanlık ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

 TOEFL Sınavı Tarihleri ve Ücretleri

2024 yılı için  düzenlenecek olan TOEFL sınavı tarihlerini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz. Sınavın ücreti $157 olarak belirlenmiştir.

İstanbul Sınav Tarihleri

  • 3 Ocak 2024
  • 6 Ocak 2024
  • 12 Ocak 2024
  • 13 Ocak 2024
  • 17 Ocak 2024
  • 20 Ocak 2024
  • 26 Ocak 2024
  • 27 Ocak 2024
  • 3 Şubat 2024
  • 7 Şubat 2024
  • 17 Şubat 2024
  • 21 Şubat 2024
  • 24 Şubat 2024
  • 25 Şubat 2024

Ankara Sınav Tarihleri

  • 3 Ocak 2024
  • 6 Ocak 2024
  • 13 Ocak 2024
  • 17 Ocak 2024
  • 3 Şubat 2024
  • 7 Şubat 2024
  • 17 Şubat 2024
  • 21 Şubat 2024
  • 24 Şubat 2024
  • 1 Mart 2024
  • 2 Mart 2024
  • 6 Mart 2024
  • 16 Mart 2024
  • 20 Mart 2024
  • 26 Mart 2024
TOEFL Sınavı Hakkında Bilgiler

TOEFL Sınavı Hakkında Bilgiler

Test of English as a Foreign Language

TOEFL sınavı, Kuzey Amerika, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda İngilizcesi de dahil olmak üzere tüm İngilizce çeşitlerini kapsayan dünyanın en popüler sınavlarından biridir. TOEFL sınavı, Türkiye, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere 150’den fazla ülkede, 10.000’in üzerinde üniversite, şirket ve hükümet departmanı tarafından kabul edilmektedir.

TOEFL sınavı, İngilizce’nin iletişim dili olarak kullanıldığı ülkelerde çalışmak veya eğitim almak isteyen kişilerin dil yeterliliğini ölçmek için tasarlanmıştır. TOEFL sınavı, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini ve yeterlilik düzeylerini açıkça belirlemek için 0-120 arasında bir ölçekle puanlandırılmaktadır.

TOEFL Nedir?

TOEFL, açılımı Test of English as a Foreign Language olan uluslararası geçerliliğe sahip bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. İlk defa 1964 yılında yapılan TOEFL Sınavı, Educational Test Service tarafından düzenlenmektedir. TOEFL IBT Sınavı, Reading, Speaking, Listening ve Writing olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. TOEFL Sınav sonucunun geçerliliği 2 yıldır.

TOEFL sınavı, TOEFL IBT (bilgisayar tabanlı) ve TOEFL PBT (kağıt tabanlı) olmak üzere ikiye ayrılır. TOEFL sınavı, genel olarak bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Bilgisayar teknolojisinin yeterli olmadığı ülkelerde veya isteğe bağlı olarak kağıt tabanlı olarak da yapılabilmektedir.

TOEFL IBT, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya’daki üniversiteler ile Kanada’daki lisansüstü programlar tarafından en çok tercih edilen İngilizce yeterlilik sınavıdır. Amerika, Kanada, Almanya ve Fransa üniversitelerine, diğer tüm İngilizce yeterlilik sınavı sonuçlarının toplamından daha fazla TOEFL puan rapor belgesi gönderilmektedir.

Dünya çapında 35 milyondan fazla öğrenci, İngilizce dil becerilerini göstermek için TOEFL sınavına girmiştir ve yapılan araştırmalara göre, TOEFL sınavına giren öğrencilerin %90’ı tercih ettikleri 1. veya 2. üniversiteye yerleşmektedirler.

TOEFL Sınav Merkezleri

130 ülkede 1200 den fazla TOEFL sınav merkezi bulunmaktadır. TOEFL sınavının Türkiye’de Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, İzmit, Kastamonu, Kayseri, Manisa ve Mersin olmak üzere 15 ilde sınav merkezi bulunmaktadır. Sınav merkezlerindeki sınav fiyatları ve sınav tarihleri arasında farklılıklar bulunabilir.

Bazı sınav merkezleri sadece kağıt tabanlı (TOEFL PBT) sınavları veya bilgisayar tabanlı (TOEFL IBT) sınavları yapabilir. Sınava kayıt yaptırmadan önce TOEFL sınav merkezinizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

  1. TOEFL İstanbul ve Ankara Sınav Merkezleri

  2. Türkiyedeki Diğer TOEFL Sınav Merkezleri

TOEFL sınav merkezleri, sınava girmek istediğiniz şehir, sınav merkezi ve sınav türüne göre değişiklik gösterebilir. Türkiye’de 15 şehirde çeşitli tarihlerde TOEFL IBT sınavına girebilirsiniz. Her sınav merkezi TOEFL IBT veya TOEFL PBT sınavını vermiyor olabilir.

Seçmiş olduğunuz sınav merkezinden sınavdan yaklaşık beş gün önce zaman çizelgesi ve sınav merkezi gibi sınav bilgileri içeren bir e-posta alırsınız. TOEFL IBT sınavı, her sınav merkezinde yılda ortalama 50 sefer yapılmaktadır. ETS web sitesi üzerinden TOEFL IBT sınav merkezleri ve sınav tarihleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

TOEFL Sınav Başvurusu

TOEFL sınavına kayıt olmak, puanlarınızı görüntülemek ve diğer hizmetlere erişebilmek için bir Educational Testing Service hesabına ihtiyacınız olacaktır. TOEFL sınavına kayıt olmak için birçok ödeme yöntemi bulunmaktadır.

Kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmak için bankanızın, American Express, Discover, JCB, China Union Pay, Diners Club, Mastercard veya VISA ile anlaşmalı olması gerekmektedir. Ancak, Amerika Birleşik Devletlerinde veya bağlı bölgelerinde bir banka hesabınız varsa bir PayPal hesabı veya elektronik çek de kullanabilirsiniz.

  • TOEFL sınav başvuruları, sınav tarihinden 7 gün önce sona ermektedir.
  • TOEFL sınavı için geç kayıt, sınav tarihinden 4 gün önce sona ermektedir ve 40$ gecikme ücreti alınmaktadır.

Telefon ile Kayıt

TOEFL sınavına telefon ile kayıt yaptırmadan önce TOEFL Kayıt Belgesini incelemelisiniz. TOEFL sınavına telefon ile kayıt olmak için, bölge kayıt merkezinizin (RRC) telefon numarasını ETS web sitesinden öğrenebilirsiniz.

TOEFL sınavına telefon ile kayıt olurken, sınav ücretlerini kredi kartı veya Amerika Birleşik Devletlerinde bir banka hesabınız varsa PayPal veya elektronik çek ile ödeyebilirsiniz.

TOEFL sınavı için telefonla geç kayıt, sınavdan önceki iş gününde sınav merkezinin yerel saatiyle 17.00’da kapanmaktadır ve 40 ABD doları gecikme ücreti alınmaktadır.

Posta ile Kayıt

TOEFL sınavına posta ile kayıt yaptırmak için TOEFL Kayıt Formunu indirip doldurmanız gerekmektedir. TOEFL sınavına ABD veya Kanada sınırları dışında giriyorsanız, TOEFL Kayıt Formunu ve ödemenizi bölge kayıt merkezinize (RRC) göndermelisiniz. TOEFL sınavına posta ile kayıt olmak için, bölge kayıt merkezinizin (RRC) iletişim bilgilerini ETS web sitesinden öğrenebilirsiniz. TOEFL sınavına ABD veya Kanada’da giriyorsanız, Kayıt Formundaki adresleri kullanmalısınız.

TOEFL Sınav Kayıt Formunu, sınav tarihinden en geç 4 hafta önce göndermelisiniz. TOEFL kayıt formunu gönderdikten sonra bir onay mesajı almazsanız, kayıt formunu gönderdiğiniz bölge kayıt merkezini, son kayıt tarihinden en az 3 iş günü önce aramalısınız. TOEFL sınavına posta ile kayıt olmak için doldurduğunuz kayıt formunda bir bölge koduna ihtiyacınız olabilir. İhtiyacınız olan kod listelerde yok ise bölge kayıt merkezinizden isteyebilirsiniz.

Departman kodları, yalnızca lisansüstü eğitim almak isteyen öğrenciler içind gereklidir. Diğer öğrenciler Departman Kodu olarak (00) kullanmalıdır.

Engellilik ve Sağlıkla İlgili Gereksinimler

Educational Testing Service, engellilik veya sağlıkla ilgili gereksinimleri olan öğrencilere birçok destek sunmaktadır. Engellilik veya sağlıkla ilgili bir destek talebinde bulunmak istiyorsanız, TOEFL sınav tarihi belirlenmeden önce talebinizi göndermeli ve ETS Engelli Hizmetleri tarafından onaylatmalısınız.

Destek talebinin incelenmesi ve onaylanması yaklaşık 6 hafta sürmektedir. Sınav salonuna ekipman, yiyecek veya içecek getirmenizi ya da daha uzun sınav molası vermenizi gerektiren sağlıkla ilgili bir gereksinimiz varsa Sağlık Gereksinimleri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

E-posta veya Posta ile Destek Talep Etme

Engellilik ve Sağlıkla ilgili destek taleplerinizi e-posta veya posta yolu ile gönderebilirsiniz. Engelilik ve sağlık destek formlarını doldurduktan sonra, aşağıdaki adrese göndermelisiniz:

  • E-posta: disability.reg@ets.org
  • Posta: ETS Disability Services P.O. Box 6054 Princeton, NJ 08541-6054 ABD
  • Kargo Hizmeti: ETS Disability Services 225 Phillips Boulevard Ewing, NJ 08628-1426 ABD

TOEFL Sınav Ücretleri

TOEFL sınav ücretlerini American Express, Discover, JCB, China Union Pay, Diners Club, Mastercard veya VISA ile anlaşmalı banka, kredi kartı veya banka kartı ile ödeyebilir yada Amerika Birleşik Devletlerinde veya Kanada da bir banka hesabınız varsa bir PayPal hesabı veya elektronik çek de kullanabilirsiniz.

TOEFL Sınav ücretleri, Educational Testing Service tarafından haber verilmeksizin değiştirilebilir. TOEFL sınavı için belirlenen ücret 185 dolardır. Aşağıdaki tabloda belirtilen 2024 TOEFL sınav ücretleri, ETS’nin ödemekle yükümlü olduğu tüm katma değer veya benzeri vergileri kapsamaktadır. Ancak müşterinin herhangi bir yerel vergiyi ödemekle mükellef olduğu ülkelerde, ücretlere katma değer veya benzeri vergiler dahil değildir. Bu gibi durumlarda, vergilerin yerel vergi dairesine ödenmesinden öğrenci sorumludur. ETS’nin vergileri müşteri adına toplama veya yatırma sorumluluğu bulunmamaktadır.

Ücret İadeleri

TOEFL sınav ücretini iade almak için, sınavınızı sınav tarihinizden en az 4 gün önce iptal etmeniz gerekmektedir. TOEFL sınavı iptalinde, sınav ücretinin yarısı iade edilmektedir. Kalan ücret, kayıt işlemleri ve sınav merkezinde size yer ayrılması için yapılan masrafları karşılamak için kullanılmaktadır.

  1. TOEFL Sınav Ücretleri

    Hizmetler Ücretler
    TOEFL Sınav Ücreti 157$
    Geç Kayıt 40 $
    Sınav Tarihi Değişikliği 60 $
    İptal Edilmiş Puanların Geri Düzenlenmesi 20 $
    Ekstra Puan Raporları 20 $ (Her Ekstra Puan için)
    Speaking veya Writing Bölümü Puan İncelemesi 80 $

TOEFL Sınavı İçeriği

TOEFL sınavının, bilgisayar tabanlı (TOEFL IBT) ve kağıt tabanlı (TOEFL PBT) olmak üzere 2 farklı sınav formatı bulunmaktadır. TOEFL sınavı bilgisayar üzerinden yapılmaktadır, ancak bilgisayar teknolojisinin yeterli olmadığı ülkelerde kağıt tabanlı olarak yapılabilmektedir.

TOEFL IBT Sınavı, Reading, Listening, Speaking ve Writing olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. TOEFL IBT sınavının Reading ve Listening bölümlerindeki soru sayıları ve sınav süreleri değişiklik gösterebilmektedir. TOEFL IBT sınavı, 10 dakikalık sınav molası da dahil 4,5 saat sürmektedir.

TOEFL PBT Sınavı, Reading, Listening ve Writing olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. TOEFL PBT sınavının Reading ve Listening bölümlerindeki soru sayıları ve sınav süreleri değişiklik gösterebilmektedir. TOEFL PBT sınavı 2 saat 50 dakika sürmektedir.

  1. TOEFL IBT

    Sınav Bölümleri Sınav İçeriği Soru Sayısı Sınav Süresi
    Reading Reading bölümünde 3 veya 4 akademik makale bulunmaktadır. 36-56 60-80 Dakika
    Listening Listening bölümünde akademik konuşmalar ve sınıf
    tartışmaları içeren ses kayıtları bulunmaktadır.
    34-51 60-90 Dakika
    Speaking Speaking bölümünde önceden belirlenmiş bir konu hakkında
    görüş bildirmeli ve konuşmalısınız.
    6 20 Dakika
    Writing Writing bölümünde önceden belirlenmiş bir konu hakkındaki
    görüşlerinizi belirten bir makale yazmalısınız.
    2 50 Dakika

  2. TOEFL PBT

    Sınav Bölümleri Sınav İçeriği Soru Sayısı Sınav Süresi
    Reading Reading bölümünde 4 veya 5 akademik makale bulunmaktadır. 42 60 Dakika
    Listening Listening bölümünde akademik konuşmalar ve sınıf
    tartışmaları içeren ses kayıtları bulunmaktadır.
    34 60 Dakika
    Writing Writing bölümünde önceden belirlenmiş bir konu hakkındaki
    görüşlerinizi belirten bir makale yazmalısınız.
    2 50 Dakika

TOEFL Sınav Puanlaması

TOEFL sınavından resmi bir puan almak için, Reading ve Listening bölümlerinin her birinde en az bir soruyu yanıtlamanız, en az bir kompozisyon yazmanız ve en az bir tane de Speaking görevini tamamlamanız gerekmektedir. TOEFL sınavı puan raporunuzda, puanlarınızın yanı sıra performans düzeyinizi yansıtan performans geri bildirimi ve belirtilen puan aralığındaki öğrencilerin genel olarak yapabilecekleri görevlerin bir açıklaması yer almaktadır.

Yüksek öğretim kurumları ve üniversiteler kendi TOEFL puanlarını belirler. TOEFL sınavı puan rapor belgesi, sınav tarihinden sonraki 2 yıl boyunca geçerlidir. TOEFL sınavı, 0-120 arasında bir puan ölçeği ile puanlandırılmaktadır.

  1. TOEFL Puan Seviyeleri

    Sınav Bölümleri Puan Aralığı Puan Seviyeleri
    Reading 0-30 22-30 Yüksek
    15-21 Orta
    0-14 Düşük
    Listening 0-30 22-30 Yüksek
    15-21 Orta
    0-14 Düşük
    Speaking 0-30 26-30 Yüksek
    18-25 İyi
    10-17 Orta
    0-9 Düşük
    Writing 0-30 24-30 Yüksek
    17-23 Orta
    1-16 Düşük

TOEFL Sınav Hazırlığı ve Sınav Örnekleri

Educational Testing Service, öğrencilerin TOEFL sınavına hazırlanmasına ve İngilizce becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için, bir çok sınav hazırlık materyali sunmaktadır. TOEFL Sınavı hazırlık materyalleri, örnek sorular, deneme sınavları, interaktif beceri geliştirme programları ve TOEFL sınav ipuçlarını içermektedir.

TOEFL İnteraktif Örnekler, sınavın Reading, Listening, Speaking ve Writing bölümlerinin geçmiş sorularını içeren bir uygulamadır. Programın içeriğindeki soruları indirebilir ve istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.

TOEFL IBT Sınav Örnekleri, daha önceki sınavlarda sorulan soruları içermektedir. TOEFL Sınav örnekleri ile TOEFL sınavında karşınıza çıkabilecek soru tipleri ve sınav içeriği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Quick Prep, geçmiş sınavlardan gerçek TOEFL IBT soruları içeren bir sınav hazırlık materyalidir. TOEFL Quick Prep, sınavın Reading, Listening, Speaking ve Writing bölümlerindeki soruları ve ses kayıtlarının yazılı kopyalarını içermektedir.

TOEFL PBT Sınav Örnekleri

TOEFL PBT sınav örnekleri, sınavın Reading, Listening ve Writing bölümlerine ait örnek sorular içermektedir. TOEFL PBT sınavına hazırlanmak için direktifleri ve soruları inceleyebilirsiniz.

TOEFL Kitapları

ETS, The Princeton Review ve Kaplan International, TOEFL sınavı için birçok hazırlık materyali sunmaktadır. Engellilik veya sağlıkla ilgili bir sorununuz varsa ve TOEFL sınav örnekleri için farklı bir dosya formatına ihtiyaç duyuyorsanız, ETS ile irtibata geçebilirsiniz.

ETS uzmanlarından TOEFL kitapları ve sınav örnekleri hakkında detaylı bilgi almak için kayıt sırasında sunulan ücretsiz online seminerlere katılabilirsiniz.

TOEFL IBT Prep Plus

TOEFL IBT Prep Plus, TOEFL sınavı için 450 den fazla soru, ayrıntılı cevap ve sınav ipuçları içermektedir.

Building IBT TOEFL Skills

Building IBT TOEFL Skills, TOEFL sınavının Speaking ve Listening bölümleri için ses kayıtları içeren 8 cd ve 250 örnek soru içermektedir.

Cracking The TOEFL IBT

Cracking The TOEFL IBT, TOEFL Sınavı için temel konuların kapsamlı bir incelemesini ve Listening bölümü için bir mp3 cdsi içermektedir.

Official TOEFL IBT Tests

Official TOEFL IBT Tests, TOEFL sınavının tüm bölümleri için örnek sorular, cevap anahtarları ve tüm sınavı kapsayan bir CD içeren en kapsamlı TOEFL hazırlık materyalidir.

IELTS ve TOEFL Farkı

Günümüze kadar Amerika TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavını kabul ederken, İngiltere ve Avustralya gibi ülkeler IELTS sınavını kullanıyorlardı. Ancak Amerika’daki üniversitelerin IELTS’i de kabul etmesi ile birlikte bu durum değişti.

Sınavlardaki İngilizce eğitimlerinin yanı sıra, TOEFL sınavındaki soruların neredeyse tamamı çoktan seçmelidir, IELTS sınavı ise kısa cevap, boşluk doldurma ve kısa deneme örnekleri yazma gibi farklı soru çeşitlerine cevap vermenizi ister. IELTS sınavı, TOEFL’a göre oldukça kısadır. TOEFL sınavı 4 saat sürerken, IELTS’in süresi 2 saat 40 dakikadır.

TOEFL sınavı tamamen bilgisayar üzerinden yapılırken IELTS sınavlarının iki modülü de kâğıt üzerinde yapılmaktadır. IELTS sınavı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu